vestnik

(FOTO) Pohodniki v Lončarovcih vpijali lepote pomladi

Denis Malačič, 30. 4. 2024
Sandra Kuhar
3. Pohod po močvari
Aktualno

Letošnjega pohoda po močvari se je udeležilo rekordno število pohodnikov.

V Lončarovcih, eni najmanjših vasi na Goričkem, ki šteje vsega 47 prebivalcev, najdemo skrit biser narave – pot po močvari. Po močvirnatem svetu ob potoku z nevsakdanjim imenom Curek je speljana dobrih 400 metrov dolga tematska učna pot, ki obiskovalca popelje skozi preplet močvirja, mokrotnih travnikov, orjaških vrb in gozda.

pot-po-močvari, lončarovci, pohod
Sandra Kuhar
3. Pohod po močvari

Na pot po močvari se lahko odpravite kadar koli v letu, je pa nedvomno najbolj oblegana zadnjo aprilsko nedeljo, ko Lončarovčani organizirajo pohod po močvari. Letošnjega, že tretjega po vrsti, se je udeležilo rekordno število pohodnikov – bilo jih je trikrat več, kot je vseh domačinov, organizatorji so jih našteli nekaj čez 180. Pisana druščina pohodnikov od blizu in daleč se je med polji, travniki, pa tudi po okoliških gozdnih stezicah na polno naužila lepot pomladi.

pot-po-močvari, lončarovci, pohod
Sandra Kuhar
3. Pohod po močvari

Med zelenimi grički idilične pokrajine Goričkega so prehodili enajst kilometrov, ki pa jim niso povzročali prav nobenega napora – tudi po zaslugi domačinov, ki so pred svojimi domovi mimoidočim nalili kapljico rujnega ter jih oskrbeli s pecivom. K popolnemu doživetju je na koncu prispeval še okusen bograč, po katerem so si udeleženci pohoda obliznili vse prste in si obljubili, da se med preproste in srčne Lončarovčane še vrnejo.

pot-po-močvari, lončarovci, pohod
Sandra Kuhar
3. Pohod po močvari

pot-po-močvari pohod Lončarovci