vestnik

Letos bomo sedmič zaznamovali svetovni dan čebel, osrednja slovesnost bo v Beltincih

Vestnik.si, 30. 4. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Potekala bo v soboto, 18. maja.

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je 20. decembra 2017 razglasila 20. maj za svetovni dan čebel, katerega namen je ozaveščati svetovno javnost o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo zaradi zagotavljanja prehranske varnosti, odprave lakote po svetu ter zaradi skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost. 

Pobudnica svetovnega dne čebel je Čebelarska zveza Slovenije, razglasitev pa je plod dobrega sodelovanja omenjene organizacije, Republike Slovenije, Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo ter evropske in širše mednarodne podpore držav in organizacij. 

čebelarstvo-donko, čebele, med, čebela, panj
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

20. maj je bil izbran zaradi rojstnega dne Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva, prav tako so v tem času čebele najdejavnejše in se začnejo razmnoževati, potreba po opraševanju pa je največja. 

Letošnja osrednja slovesnost, s katero bomo zaznamovali svetovni dan čebel na državni ravni, bo v soboto, 18. maja 2024 v Beltincih v okviru čebelarskega praznika, največji mednarodni dogodek pa bo organizirala Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo v sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvom za zunanje in evropske zadeve. Ta bo potekal v Ljubljani, in sicer 22. in 23. maja 2024. 

svetovni-dan-čebel čebele beltinci