vestnik

Na kanadskem festivalu dokumentarnega filma vrteli Duhovnico

Vestnik.si, 2. 5. 2024
Jure Kljajić
Duhovnica.
Aktualno

V Torontu se je konec tedna sklenil letošnji festival dokumentarnega filma Hot Docs, ki velja za največjega v Severni Ameriki. Na njem so prikazali tudi slovenski dokumentarec režiserke Maje Prettner z naslovom Duhovnica (Woman of God).

Režiserka je vesela in počaščena, "da je naš film po lepih odzivih doma prestopil meje in dosegel tudi mednarodno publiko v Torontu. Za nas je to res velika stvar, da smo iz majhnega lokalnega okolja, kjer je film nastal, in sprva majhne, a hkrati velike zgodbe srčnih ljudi, ki so pri filmu sodelovali, uspeli doseči nekaj tako velikega", je poudarila. Obenem je izrazila hvaležnost glavni nastopajoči Jani in celotni ekipi, ki je z njo več let soustvarjala "to zgodbo".

Film več let spremlja evangeličansko duhovnico Jano, ki je soočena z življenjsko dilemo, ali naj izstopi iz duhovniškega poklica. Pri tem se spopada z dodatnimi izzivi in težavami - od spolne zlorabe v otroštvu in odpiranja starih ran, do reševanja zapletenih družinskih odnosov.

Jana s svojimi svobodomiselnimi in humornimi nazori ruši cerkvene norme. Sčasoma postaja v lastni cerkvi vedno bolj izobčena. Njene dolgo zakopane rane iz otroštva se prav tako odpirajo in vedno bolj se kažejo razpoke v družinskih odnosih.

Film, pri katerem so med drugim sodelovali še so-scenarista Iza Strehar in Boštjan Virc, direktor fotografije Jože Glažar, montažerka Sara Gjergek, oblikovalec zvoka Simon Penšek in producenta Boštjan Virc ter Nataša Vugrinec je dobil več nagrad. Med drugim je prejemnik vesne za najboljši film po izboru občinstva na Festivalu slovenskega filma in koprodukcijske nagrade Balkan Star televizijske mreže Al jazeera.

Maja Prettner je zaključila magistrski študij filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Njena filmska dela so bila prikazana in nagrajevana na festivalih doma in v tujini. Bila je gostujoča avtorica v umetniški rezidenci v New Yorku. Kot perspektivna režiserka se je udeležila tudi filmskega festivala Berlinale.

Hot Docs poteka od leta 1993, vsako leto pa na njem prikažejo več kot 200 dokumentarnih filmov iz vsega sveta.

duhovnica maja-prettner kanada