vestnik

Na Osnovni šoli Kapela krepili medgeneracijsko sodelovanje in pridobivali nova znanja

Vestnik.si, 2. 5. 2024
Arhiv šole
Projekt Živimo skupaj na OŠ Kapela.
Aktualno

Na Osnovni šoli Kapela vsako leto izvajajo Unesco projekt Živimo skupaj.

Osnovna šola Kapela je uspešno izvedla svoj tradicionalni Unesco projekt Živimo skupaj. Nacionalni projekt, ki je bil osredotočen na medsebojno povezovanje in medgeneracijsko sodelovanje, je bil namenjen spoznavanju sebe in drugih skozi učenje v živahnem okolju. Na delavnicah so aktivno sodelovale tudi zunanje šole, med njimi OŠ Odranci, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, OŠ Fokovci, DOŠ 1 Lendava, OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici in OŠ Turnišče.

oš-kapela, živimo-skupaj
Arhiv šole
Projekt Živimo skupaj na OŠ Kapela.

"Poudarek je bil na praktičnem delu in uresničevanju načel Delorsovih stebrov znanja: učiti se, da bi znali delati in učiti se, da bi živeli skupaj," je zapisala Martina Zelnik, učiteljica angleščine in nemščine. Vse dejavnosti so bile zasnovane z mislijo na trajnostni in globalni način življenja ter so vključevale spoznavanje lokalne tradicije, povezovanje z interesi učencev in medgeneracijski prenos znanja s poudarkom na solidarnosti.

Učenci so imeli možnost izbirati med 15 različnimi delavnicami, ki so bile razporejene glede na njihove interese. Nekatere delavnice so pripravili učitelji šole, medtem ko so druge izvajali zunanji strokovnjaki, kot so dijaki in mentorji iz Srednje strojne šole Maribor, Srednje turistične in gostinske šole Radenci ter Srednje zdravstvene šole Murska Sobota. Posebni gostje so predstavili svoje poklice in delo preko praktičnih delavnic, s čimer so učencem ponudili vpogled v različne karierne možnosti.

oš-kapela, živimo-skupaj
Arhiv šole
Projekt Živimo skupaj na OŠ Kapela.

Učenci prve in druge triade so se med drugim spoznavali z življenjem v gozdu, z varovanci doma starejših Senecura spoznavali igrače naših dedkov in babic, se učili folklornih plesov, izvajali otroško jogo, se učili tujih jezikov ter krepili odnose z zaposlenimi Centra za krepitev zdravja Gornja Radgona. Poleg tega so se preizkušali v šivanju, izvajanju robotike ter programiranju. Ker projekt Živimo skupaj vsako leto obeležujejo ob svetovnem dnevu voda, so bile nekatere delavnice posvečene raziskovanju vode in izvajanju poskusov z njo.

Učenke šolskega radia so predstavile Osnovno šolo Kapela ter naravno in kulturno dediščino kraja mentorjem zunanjih šol. Poleg tega so šole, vrtci in zavodi na daljavo sodelovali z izvajanjem različnih aktivnosti na svojih matičnih šolah. 

oš-kapela, živimo-skupaj
Arhiv šole
Projekt Živimo skupaj na OŠ Kapela.

oš-kapela živimo-skupaj unesco-projekt