vestnik

(SLOVENSKA VOJSKA) Stotnik z Goričkega kradel denar. Napako je priznal, ne bo bežal od odgovornosti

ABE, 10. 5. 2024
Nataša Juhnov
Slovenska vojska. Slika je simbolična.
Črna kronika

Mariborski tožilci proti častniku Antonu B. od Grada na Goričkem vložili obtožni predlog.

Okrožno državno tožilstvo v Mariboru je proti stotniku Slovenske vojske (SV) Antonu B. od Grada na Goričkem na mariborskem okrajnem sodišču vložilo obtožni predlog. Kot je povedala Romana Kac, okrožna državna tožilka, je v predlogu častnik SV obtožen kaznivega dejanja tatvine. Antona B. je tožilstvu prijavila obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, s tem da ni šlo za oškodovanje ministrstva. Po naših podatkih je častnik kradel denar sodelavcem. Do vložene ovadbe je služboval v Mariboru, zdaj pa so ga premestili v eno od enot SV v vojašnici Murska Sobota.

Anton B. se je za Vestnik.si odzval na obtožni predlog. »V SV sem delal 33 let predano, pošteno in častno, imam tudi status veterana iz osamosvojitvene vojne. Vse moje službene ocene so bile odlične. Res pa je, da sem pred meseci naredil napako. Sram me je in sem nad seboj zelo razočaran tudi zato, ker sem s tem okrnil ugled SV. Ne bežim od odgovornosti in bom za napako tudi odgovarjal,« pravi.

vojska, slovenija, orožje
Nataša Juhnov
Slovenska vojska. Slika je simbolična.

Kot je prvi poročal portal 24ur, je obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva proti pripadniku SV, ki je bil zaposlen v direktoratu za obrambne zadeve, sprožila preiskavo in na podlagi utemeljenega suma kaznivega dejanja zoper njega vložila kazensko ovadbo. Zaradi uvedene preiskave so ga premestili. Na vprašanje portala, zakaj so pripadnika kljub utemeljenim sumom kaznivega dejanja zgolj premestili in ne suspendirali, so na ministrstvu za obrambo odgovorili, da so ravnali v skladu z domnevo nedolžnosti in postopki v tovrstnih primerih. Bodo pa na ministrstvu odgovornost častnika SV v zvezi z očitanimi ravnanji ugotavljali tudi v delovnopravnem oziroma disciplinskem postopku.

vojska denar obtožba