vestnik

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega barona Ivana Zidarja gredo na dražbo (FOTO)

Silvester Šurla, 24. 4. 2024
Primož Lavre
Del Zidarjeve hiše na Černivčevi 6 a v Vevčah je tudi pokrit bazen.
Slovenija

Od jeseni 2015 je bil pokojni šef SCT Ivan Zidar v osebnem stečaju, ki ga vodi celjski upravitelj Boštjan Jurkošek, a tri leta po Zidarjevi smrti še ni zaključen. Še pred uvedbo osebnega stečaja pred upniki, ki so prijavili za 16 milijonov evrov terjatev, Zidar poskušal skriti čim več premoženja, a ga je stečajnemu upravitelju kljub vsem manevrom uspelo kar precej spraviti v stečajno maso.

Po Zidarjevi smrti zadeva poteka kot stečaj zapuščine, šele od tedaj naprej pa so smeli vstopiti v njegove nepremičnine, kjer so v sefih odkrili skoraj 600 tisoč evrov gotovine. V zadnjem poročilu upraviteljice v osebnem stečaju nad Zidarjevo nekdanjo ženo Vincencijo piše, da so 17. novembra lani odprli štiri Zidarjeve sefe na Linhartovi 40 in Zelenovi 34 v Ljubljani. Polovico najdene gotovine je bilo položeno na fiduciarni račun stečajne dolžnice.

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: zapuščina padlega gradbenega barona

Zidarjevo dolgoletno gotovinsko poslovanje se je razkrilo že med sojenjem gradbenemu baronu. Slamnati direktorji so pričali o tem, da se je denar SCT stekal na njihove bančne račune v Avstriji, kjer so ga dvigovali in nato izročali Zidarju. Ta praksa pa se je nadaljevala tudi po bankrotu SCT. Jeseni 2015, že ko je bil Zidar v osebnem stečaju, je v javnosti odmeval rop pred njegovo hišo v ljubljanskih Vevčah, ko mu je kurir želel dostaviti več kot 150 tisoč evrov gotovine, a ga je prestregel ropar, mu zagrozil s pištolo in pobegnil s torbo z denarjem.

Stečajni upravitelj Boštjan Jurkošek je tako šele pred meseci začel unovčevati premoženje, ki se je znašlo v stečajni masi. Iz njegovega zadnjega poročila o poteku stečajnega postopka, ki je bilo na spletnih straneh Ajpesa objavljeno 15. aprila, razberemo, da je zapuščinski postopek po Ivanu Zidarju prekinjen do pravnomočnega zaključka postopka stečaja zapuščine.

zelenova 38 PL
Primož Lavre
Nedokončana Zidarjeva hiša na Zelenovi 38.

V stečajni masi, ki še ni unovčena, sta se znašli dve garažni parkirni mesti na Štihovi, stanovanje na Linhartovi, nekaj parcel, tri hiše v Ljubljani (na naslovih Zelenova 34 in 38 ter Černivčeva 6 a) in ena v Fiesi. Ker je polovična lastnica slednjih nekdanja Zidarjeva žena, se je upravitelj Jurkošek z njeno stečajno upraviteljico Marino Pirc Pilej dogovoril, da zaradi maksimiranja vrednosti nepremičnine prodajata skupaj kot celote.

Upravitelj največ prilivov v stečajno maso pričakuje ravno s prodajo štirih hiš, največ od tiste v Fiesi, katere tržna vrednost polovičnega deleža je ocenjena na 737.500 evrov, s 366.350 in 321.340 evri pa mu sledita polovici hiš na Černivčevi 6 a iz Zelenovi 34. Na najmanj, na 220.404 evrov je ocenjen tržni polovični delež hiše na Zelenovi 38. Poleg nepremičnega je v stečajni masi neunovčeno še nekaj premičnega premoženja, ki ga je upravitelj našel v hiši na Zelenovi 34, kjer je prebival Zidar. Gre za 72 slik, kipcev, kipov in ur, poleg notranje opreme pa še domači fitnes in zbirka arhivskih vin.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

rep17-2024_naslovka