vestnik

Na upravnih enotah bodo zaostrili stavko

R.T., 25. 4. 2024
Sa. R.
Na upravnih enotah poteka zaenkrat stavkajo vsako sredo.
Slovenija

Od 15. maja bodo stavkali vsak delovni dan, do preklica.

Zaposleni na večini upravnih enot po državi zaradi nizkih plač in preobremenjenosti danes stavkajo že sedmo sredo zapored. Na tajnem glasovanju pa so se na 38 upravnih enotah odločili, da bodo od 15. maja stavkali vsak delovni dan.  Na dveh upravnih enotah so se odločili za stavko do enega tedna, nekaj pa bo nadaljevalo sredine stavke. Odločitev iz približno desetih upravnih enot še čakajo. Predsednik Konference Sindikata upravnih enot Dragan Stankovič je za Svet24TV povedal, da upa, da bo vladna pogajalska skupina pokazala več razumevanja za reševanje problematike na upravnih enotah in njihove zahteve.

S stavko zaposleni na upravnih enotah opozarjajo na nizke plače in hkratno obremenjenost z velikim pripadom zadev. Med stavkovnimi zahtevami sta povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih z nazivi na ministrstvih.

Ob tem zahtevajo, da do ureditve plačnega sistema vsak mesec prejmejo največ 300 evrov bruto dodatka. Opozarjajo tudi na nadaljevanje pomanjkanja uslužbencev upravnih enot, saj eni odhajajo, novih kandidatov, ki bi jih nadomestili, pa enostavno ni.

Ministrstvu za javno upravo med drugim očitajo neprimeren odnos do stavkajočih, saj da jih je na dan stavke zanimalo le, koliko uslužbencev stavka, koliko strank, ki so urejale nujne zadeve, so sprejeli in koliko so jih odklonili.