vestnik

Damjan Gajser pred končnico prvenstva samozavesten. Ve samo, da bodo Beltinci prvi

Robert Balantič, 19. 4. 2024
Aleš Cipot
53-letni strokovnjak izžareva pozitivno energijo in miselnost, s katerima »hrani« tudi ekipo.
Šport

Že danes so na sporedu tri uvodne tekme 26. kroga na drugoligaškem prizorišču. Najbolj vznemirljivo bo v Beltincih, kjer bo gostovala Krka, obe ekipi nujno potrebujeta točke; Prekmurci v boju za vrh, Dolenjci v boju za obstanek. Obeta se zanimiv spopad, ki ga trener kanarčkov Damjan Gajser pričakuje izjemno samozavestno, enako velja za končnico prvenstva. Popoldne se bodo udarili še nogometaši Tolmina in Dravinje, v zgodnjem večeru bo Triglav gostil Rudar.

Do konca prvenstva v drugoligaški druščini je ostalo še 450 minut, gneča pri vrhu lestvice je vse večja. Dogajanje je nadvse zanimivo, obeta se peklenska končnica. »Predvideval sem, da bo tako, to ni nič pretresljivega,« pravi Damjan Gajser, ki je z Beltinčani najbližji zasledovalec kljub zaporednima porazoma še vedno vodilnih naftašev. Izhodišče je odlično, 53-letni strokovnjak izžareva pozitivno energijo in miselnost, s katerima »hrani« tudi ekipo.


Fantom sem rekel: Smo najboljša ekipa


»Dve tekmi sta bili prelomnici v našem razmišljanju. Po jesenskem domačem remiju z Nafto sem igralcem rekel: 'Mi smo najboljša ekipa.' Vprašajte jih, če mi ne verjamete, druga je bila nedavna preizkušnja z Lendavčani, ko smo nesrečno ostali praznih rok. Fantom sem položil na dušo, da moramo dvigniti glave, da sem zadovoljen z njimi in da ni še popolnoma nič odločeno. Aprila je težko postati prvak, za drugačen scenarij se mora zgoditi nekaj res izjemnega. To sem jim povedal in poudaril, da moramo biti v nadaljevanju na primerni ravni. Ker je bilo jasno, da se bodo dogajala presenečenja. Tako pač je. Kdor tega ne razume, nima pojma o nogometu. Prav tako ne tisti, ki so Nafto pred časom že razglasili za prvaka. Ker ne poznajo stvari, zgolj pametujejo, žal je takšnih veliko. Povrhu tovrstna razmišljanja po navadi poslušamo od ljudi, ki v nogometu niso naredili ničesar,« je pripovedoval nekdanji odlični vezist. »Nič še ni odločeno. Do zadnjega kroga bo izjemno zanimivo, mi bomo vseskozi v igri. Napeto bo. Ne le vsaka tekma, odločal bo vsak gol. Zaradi tega je ta igra tako zanimiva, tako razburljiva. In v niti enem trenutku ti ne dovoli, da bi morebiti postal pretirano sproščen ali celo lahkomiseln. Še zlasti ne v profesionalizmu, hitro sledi kazen,« je pristavil trener kanarčkov.


Ne razumem te filozofije


Potem ko je bila Nafta proti Tolminu in Brinju Grosupljem poražena, so se na ravnici znova razvnele razprave o tem, ali so pod vznožjem vinogradov sploh želijo med elito … »To so zgodbe za majhne otroke. To govorijo tisti, ki nikoli niso igrali nogometa na profesionalni ravni in ga ne razumejo. To je larifari. Kdo si ne želi igrati v prvi ligi, kdo si ne želi napredovati? Da bi vse leto treniral in se sprijaznil s tem, da ne bo uspešen? Pokažite mi ga, prosim. Ne razumem te filozofije. Igram zato, treniram zato, da bi bil čim boljši. Da bi čim bolj napredoval. Tako na individualni kot ekipni ravni. In na klubski. To je cilj nogometa. Coubertenovo pravilo, da je važno sodelovati, je že zdavnaj izumrlo,« se je odločno odzval Damjan Gajser.

lendava, nogomet, nafta-beltinci
Jure Zauneker
Beltinčani so še vedno najbližji zasledovalec vodilnih naftašev.


Kdo ima največ možnosti za naslov, kdo je v prednosti? To je vprašanje za »milijon dolarjev«. Nafta ima še vedno prednost, Gorica je štirikratna prvakinja in klub z bogato tradicijo, Ajdovci so v preteklosti prav tako krojili prvoligaški vrh, štrene najboljšim so mešali tudi Beltinčani ... »Ne vem, kdo je trenutno v prednosti, vsak ima svoje pluse in minuse. Vem samo to, da bomo mi na koncu prvi,« je nadvse samozavestno odvrnil nekdanji reprezentant in nadaljeval: »Kdo bo drugi, tretji, tega ne vem. Spoštujem vse ekipe, vse so odlične. Tako Nafta kot Gorica in Primorje. Tudi Triglav, ki je ambiciozen. Okrepil se je z igralcem z izkušnjami iz lige Europa. Mar to ne razkriva ambicioznosti? To kaže željo po napredovanju. Naj mi nekdo razloži, da ni tako. Potem pa poslušamo takšne in drugačne komentarje, češ ta noče, on noče ... Razni trenerji, ki tako govorijo o Nafti, niso do zdaj nikjer naredili nič. Dosti pametujejo, kar je problem v Prekmurju. Dosti je 'velikih strokovnjakov', ki ne poznajo bistva profesionalnega nogometa. Vsi hočejo napredovati, o tem ni niti kančka dvoma. Vsak si želi, kar je normalno in tudi prav. To nas vse dela boljše. Tudi z načinom delovanja vsi omenjeni klubi dokazujejo, da jih zanima napredovanje, a se zavedamo tudi svojih kakovosti in sposobnosti igralcev. Vem, kako delamo, in vem, da bomo na koncu mi prvi.«


Moramo zmagati


Že danes popoldne je na vrsti naslednji izziv, v beltinški »šumi« bodo gostovali Novomeščani. Krka je neprijetno presenečenje, le redki razumejo, kaj se dogaja s kakovostno zasedbo s Portovala, ki se bori za obstanek. »Če hočemo biti prvi, moramo zmagati. Zelo preprosto. Krka je dobra ekipa, ki ima v svojih vrstah igralce z evropskimi izkušnjami. Tudi iz lige prvakov, to je treba spoštovati. Moštvo je vsekakor boljše, kot kažejo rezultati in trenutni položaj na lestvici, ampak spet bom ponovil: če hočemo biti prvi, moramo osvojiti ves izkupiček,« je odločen Damjan Gajser. »Druge filozofije ni, vse ostalo je mlatenje prazne slame. To je moje razmišljanje. Morda je napačno. To je stvar presoje vsakega posameznika, ampak moja miselnost bo ostala takšna. Želim zmagovati, želim biti najboljši. Na takšen način grem v vsak trening, v vsako tekmo. Vem, da se na koncu ne razplete vedno tako, kot bi si želel, a to je nekaj popolnoma razumljivega. Ker je na drugi strani prav tako tekmec, ki prav tako trenira, se prav tako bori in želi biti uspešen. Ampak treba je verjeti in si zastavljati visoke cilje. Zato bo tudi moja retorika ostala nespremenjena. To poskušam prenesti na igralce. Ne gre čez noč, to je proces, toda prizadevam si jih učiti, da je psihološka pripravljenost izjemnega pomena. Če si samozavesten, je vse lažje.«

damjan-gajser nd-beltinci krka nogomet