vestnik

V Isfahanu odjeknile eksplozije, Iran naj ne bi načrtoval takojšnjega odgovora

S.R., 19. 4. 2024
Profimedia
Iranski državni mediji poročajo o izraelskem napadu.
Svet

Izrael je v nočnih urah napadel Iran. Šlo je za »omejen« napad, pri čemer iz Irana prihajajo signali, da naj bi za napadom z droni stali »infiltriranci znotraj Irana« in da se Iran na ta napad nima namena odzvati. Slovensko zunanje ministrstvo je medtem Iran uvrstilo na črni seznam držav z najvišjo stopnjo nevarnosti.

Iran na črnem seznamu
Slovensko zunanje ministrstvo je danes zaradi resnih in nenadzorovanih varnostnih razmer v Iranu slovenskim državljanom v Iranu svetovalo, naj v lastni organizaciji in na varen način zapustijo državo. Ministrstvo je Iran uvrstilo na črni seznam držav z najvišjo stopnjo nevarnosti po večdnevnih napetostih med Iranom in Izraelom. MZEZ je sicer že pred današnjo spremembo odsvetoval vsa potovanja v Iran.

V bližini letalske baze v iranski regiji Isfahan naj bi ponoči odjeknile tri eksplozije, je poročala iranska tiskovna agencija Fars. Dogodek je za Reuters potrdil anonimni iranski uradnik, ki je dejal, da eksplozije niso bile posledica pristanka raket, temveč raket iranskih protiraketnih sistemov. Iranska državna televizija je malo po polnoči poročala, da so »na nebu nad Isfahanom opazili tri drone. Aktiviral se je sistem zračne obrambe in drone uničil na nebu.« Pozneje so poročali še, da je situacija v Isfahanu normalna in da na tleh niso zabeležili nobene eksplozije. Da ni bilo storjene nobene škode, je za iranske državne medije poudaril tudi iranski poveljnik Siavosh Mihandoust.

Pojavljajo se tudi poročila, ki se opirajo na navedbe neimenovanih ameriških uradnikov, da naj bi Izrael v napadu uporabil tudi rakete, a so ta zaenkrat nepotrjena. Izraelske oblasti napada še niso komentirale, enako velja za izraelsko vojsko. Tudi v Iranu pa so kot kaže precej zadržani. Neimenovan iranski uradnik je za Reuters dejal, da Iran ne načrtuje nobenih povračilnih ukrepov. Pravzaprav zaenkrat niti ni znano, od kod so prileteli droni. Eden od vojaških analitikov je denimo glede dronov nad Isfahanom za iransko državno televizijo dejal, da so jih iz Irana izstrelili »infiltriranci znotraj Irana.« Podobno je za Reuters dejal iranski uradnik, ki je pojasnil, da niso uspeli potrditi »zunanje vira« napada in da razprava teče bolj v smeri »infiltracije.«

Izraelske oblasti so kljub pritiskom mednarodne javnosti in tudi najtesnejših zaveznikov ZDA vse te dni po iranskem napadu na njihovo ozemlje, ki sicer ni povzročil resne škode, vztrajale, da se bodo odzvale z lastnim napadom. Spomnimo, Iran je v odzivu na izraelski napad na iranski konzulat v Damasku v noči na nedeljo nad Izrael poslal več kot 300 dronov, balističnih raket in manevrirnih izstrelkov, a je veliko večino s pomočjo zaveznikov prestregla izraelska zračna obramba. Na izraelske obljube o maščevanju so v Iranu v teh dneh odgovorili, da bo kakršen koli napad na iransko ozemlje deležen »močnega odziva« Irana.

Kot še poroča tiskovna agencija Reuters, se v regiji Isfahan nahaja jedrski obrat Natanz, osrednji iranski obrat za bogatenje urana. Po poročanju iranske državne televizije v današnjem napadu ni bil poškodovan noben obrat, v katerem Iran izvaja svoj jedrski program. Iranske oblasti so ponoči na zahodu države zaprle zračni prostor, a je iranska uprava za civilno letalstvo ob 7. uri vse ukrepe že odpravila.

O napadih medtem poroča tudi ameriški New York Times, ki se opira na navedbe treh anonimnih iranski uradnikov. Izrael zaenkrat še ni prevzel odgovornosti za napad. Po poročanju izraelskega časnika Haaretz je ameriško veleposlaništvo v Izraelu svoje osebje pozvalo, naj se do nadaljnjega ne gibljejo izven večjih izraelskih mest, kot so Tel Aviv, Jeruzalem in Beršeba. Vir iz ameriške vojske je za Fox News sicer dejal, da je Izrael izvedel »omejen« napad, v katerem niso sodelovala izraelska letala.