vestnik

(FOTO) V Gančanih zaznamovali 50 let obstoja nogometnega kluba

D. N., 10. 6. 2023
Jure Kljajić
50 let NK Gančani.
Šport

Slavnostna seja, na kateri so zaslužnim posameznikom in organizacijam podelili tudi zahvale, je potekala v večnamenski dvorani Športno-rekreacijskega centra Gančani.

Nogomet v Gančanih se je začel kot druženje mladih fantov, ki so začeli odkrivati čare nogometne igre. Fantje iz vasi so se že pred drugo svetovno vojno začeli zanimati za nogomet in ga skušali igrati takratnim razmeram primerno. Pobudniki organiziranega igranja nogometa v vasi so bili takratni dijaki Franc Bobovec, Franc Matko in Bogdan Pleša, s svojim delovanje pa so kasneje v svoje vrste uspeli pridobiti še druge mlade fante, med katerimi so bili Ludvik Šuklar, Rajko Kojzek, Ivan Maučec, Feri Pivar, Ivan Terenta, Naci Ščap, Anton Bernjak, Štefan Kouter in številni drugi. 

nk-gančani, 50-let
Jure Kljajić
Anton Küzma, eden od ustanovnih članov kluba.

Fantje so nogomet sprva igrali na starem igrišču, ki so ga imenovali pašnik. Leta 1940 so si na tem prostoru postavili tudi prve prave gole ter začeli igrati s prvo pravo nogometno žogo iz usnja, ki jo je priskrbel Bobovec. Ekipa je igrala prijateljske tekme s sosednjimi vasmi, to je z Bogojino, Tešanovci, Bratonci in Beltinci. 

Čar nogometa je privabljal vse več Gančancev, zato so na pobudo takratne mladinske organizacije ter ljubiteljev nogometa 20. julija 1973 uradno ustanovili in registrirali sedanji nogometni klub. Prvi predsednik je bil Štefan Kramar, člani takratnega upravnega odbora pa so bili Evgen Žižek, Anton Pucko, Anton Küzma, Jože Tratnjek, Jože Žižek, Ivan Horvat, Jože Pucko, Alojz Bakan in Alojz Zorko. Jeseni istega leta se je klub vključil v ligaško tekmovanje, takrat v Občinsko nogometno ligo Lendava, prvi trener pa je bil Štefan Pucko. 

nk-gančani, 50-let
Jure Kljajić
50 let NK Gančani.

V svoji prvi uradni sezoni je klub dosegel tretje mesto, v sezoni 1974/1975 pa so se po reorganizaciji nogometnega tekmovanja v Pomurju preselili pod okrilje Medobčinske nogometne zveze (MNZ) Murska Sobota ter tam tekmovali naprej.

Ker staro igrišče ni ustrezalo zahtevam takratne nogometne zveze, so se v vasi hitro odločili, da bodo pri Osnovni šoli Gančani zgradili novo igrišče, ta lokacija pa se še danes uporablja kot glavno igrišče kluba. 

Gradnja stadiona se je začela leta 1975, naslednje leto so že igrali prve tekme na novem igrišču, ki so ga zgradili z lastnim prostovoljnim delom ter s pomočjo drugih društev in ostalih vaščanov.

nk-gančani, 50-let
Jure Kljajić
50 let NK Gančani.

Nogometaši Gančan so pod okriljem MNZ Murska Sobota uspešno tekmovali tudi v prihodnjih letih, v 80. letih pa so se lotili gradnje novih slačilnic, ki so bile v uporabo predane leta 1983 in so bile v uporabi vse do gradnje novega športno-rekreacijskega centra (ŠRC). V tem času je bila v klubu ustanovljena tudi mladinska ekipa.

Ker je klub rasel, se razvijal in uspešno napredoval v tekmovanjih, se je leta 1995 vodstvo s krajevno skupnostjo in Strelskim društvom Gančani lotilo novega izziva, to je gradnje novega večnamenskega objekta za razvoj športa in rekreacije v Gančanih. S prostovoljnim delom in garanjem članov društva, vaščanov ter s pomočjo Občine Beltinci in ostalih sponzorjev jim je uspelo leta 2000 končati ŠRC, v naslednjih letih pa so ga še nadgrajevali in prilagajali potrebam nogometa ter ostalim aktivnostim v kraju. 

nk-gančani, 50-let
Jure Kljajić
Marko Virag, župan Občine Beltinci.

Uspešno delovanje kluba se je nadaljevalo, nova prelomnica se je začela dogajati leta 2005, ko so v klubu začeli uresničevati prve korake k uvedbi nogometne šole ter začeli strokovno delati z mlajšimi selekcijami. Ta odločitev se je izkazala za zelo modro, saj so od takrat uspeli ustanoviti vse mlajše selekcije ter zagotoviti veliko dobrih igralcev, ki ne igrajo samo v Gančanih, ampak v širši regiji. Mlajše selekcije kluba vse od takrat posegajo po najvišjih mestih v vseh tekmovanjih. Ravno dobro delo z mladimi pa se je povrnilo z največjim uspehom kluba, v sezoni 2018/2019 je klub štiri kroge pred koncem prvenstva suvereno osvojil prvo ligo MNZ Murska Sobota ter se uvrstil v Pomursko nogometno ligo (PNL), kjer vse od takrat uspešno tekmujejo. 

nk-gančani, 50-let
Jure Kljajić
50 let NK Gančani.

Zelo pomembna nadgradnja dobrega dela in sodelovanja z lokalno skupnostjo se je zgodila pred dvema letoma, ko je klub skupaj z Občino Beltinci in vsemi nogometnimi društvi v občini ustanovil skupno Nogometno šolo Aluvar Beltinci, ki sedaj na strokoven način skrbi za vzgojo in razvoj mladih igralcev ter s tem skrbi za razvoj nogometa na najvišjem nivoju, potrditev tega se je zgodila nedavno, ko so se kadeti nogometne šole Aluvar Beltinci uspeli uvrstiti v drugo slovensko nogometno ligo. Večina fantov te ekipe je prve nogometne korake naredila prav v nogometni šoli NK Gančani.

nk-gančani, 50-let
Jure Kljajić
Simon Baligač, vodja Nogometne šole Aluvar Beltinci.

Ker v klubu vsega ne bi zmogli sami, so se zaslužnim članom in drugim organizacijam zahvalili za dolgoletno sodelovanje, podporo in pomoč. Zahvale so prejeli Občina Beltinci, Krajevna skupnost Gančani, Podjetje Aluvar, Štefan Žižek, Borut Tivadar, Tomaž Bedek in Simon Baligač. 

nk-gančani, 50-let
Jure Kljajić
50 let NK Gančani.

Po uradnem delu slavnostne seje se je dogajanje preselilo na zelenico, kjer je navijaška skupina Vragi Gančani pripravila krajšo navijaško točko ter poskrbela za manjši ognjemet. Ob jubileju je klub pripravil tudi razstavo, s katero so se sprehodili skozi zgodovino kluba. 

nk-gančani, 50-let
Jure Kljajić
Navijaška skupina je po slovesnosti pripravila manjši ognjemet.

nk-gančani, 50-let
Jure Kljajić
50 let NK Gančani.

nk-gančani obletnica 50-let