vestnik

FOTO in VIDEO: Na Cerju se še vedno borijo z ognjenimi zublji

G.G./STA, 21. 8. 2019
Facebook/Protezion civile Gorizia
Posledice požara.
Črna kronika

Gasilcem do večera še ni uspelo pogasiti požara, ki je malo po poldnevu okolico pomnika miru na Cerju. Požar se je nato razširil tudi na italijansko stran.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje, so gasilci preko noči na robu požarišča izvajali gasilsko stražo.

Požar na Cerju še ni pod nadzorom, gori na nedostopnem terenu. Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina bodo poskušali požar omejiti ob regionalni cesti Miren-Opatje Selo, da ne bi prešel preko državne meje v Italijo.

Na terenu je bilo že včeraj 125 gasilcev, dodatnih 25 jih je prišlo na pomoč iz Italije. Gasiti so pomagali tudi trije helikopterji, od tega eden iz Italije. Na pomoč bodo, če bo potrebno, prišli tudi v danes.

Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina skušajo požar omejiti ob regionalni cesti Miren-Opatje Selo. Požar se je že razširil tudi v Italijo.

Po prvih ocenah je doslej zgorelo okoli 100 hektarjev borovega in listnatega gozda. Na zaraščenem in deloma neprehodnem terenu so posredovali tudi pripadniki državne enote za varstvo pred nevarnimi ubojnimi sredstvi, saj so na tem območju še vedno ostanki iz prve svetovne vojne. Aktiviran je bil tudi državni načrt za pomoč ob večjih naravnih nesrečah.

Po Vendarminovih besedah najbližja vas Lokvica ni ogrožena, prav tako ogenj ni ogrozil bližnjih kmetijskih površin, predvsem oljčnikov. Pred ognjem so uspeli obvarovati tudi pomnik miru na Cerju. Zagorelo je danes nekaj po poldnevu, ogenj se je zaradi burje hitro širil.

Kaj zdaj berejo drugi