vestnik

Pogačarjev zastopnik ostro nad slovenskega selektorja: "To je nesprejemljivo!

nu, 9. 7. 2024
Profimedia
Kolesarstvo

V kolesarski skupnosti še vedno močno odmeva odločitev, da v slovenski reprezentanci, ki bo nastopila na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu, ne bo Urške Žigart.

Ženska reprezentanca lahko na cestno dirko in kronometersko preizkušnjo pošlje po dve tekmovalki in selektor Gorazd Penko se je odločil za 38-letno Urško Pintar ter tri leta mlajšo Eugenio Bujak, ki je Slovenijo zastopala že pred tremi leti na igrah v Tokiu, ko je cestno preizkušnjo končala na 19. mestu. Da v kronometru dobi priložnost Bujakova je pričakovano, prav naturalizirana Poljakinja je bila namreč tista, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu z 12. mestom Sloveniji privozila dodatno, drugo kvoto v vožnji na čas. Številne je bolj zmotilo to, da ji družbe v Parizu ne bo delala aktualna državna prvakinja Žigartova temveč deset let starejša Pintarjeva.

Slavnostna seja Mestne občine Murska Sobota

(FOTO) Praznik Mestne občine Murska Sobota: Mitja Slavinec postal častni občan, podeljena še plaketa in tri zahvalne listine

Slavnostna seja mestnega sveta ob občinskem prazniku Mestne občine Murska Sobota je bila, kot že tradicionalno, v Gledališču Park, na kateri je bil tokrat slavnostni govornik kar župan Damjan Anželj. Na slavnostni seji so podelili številna občinska priznanja. Naziv častnega občana je na predlog 51 članov Pomurske akademsko znanstvene unije prejel njen prvi predsednik Mitja Slavinec, ki je v zadnjih desetletjih prispeval k trajnemu ugledu, promociji, razvoju in prepoznavnosti Mestne občine Murska Sobota na več področjih, tako poljudnih, družbeno koristnih, pedagoških kot raziskovalnih. Na predlog mestne svetnice in predsednice KS Bakovci Nives Cajnko sta plaketo mestne občine prejela Biserka Flegar in Avgust Marič. Flegarjeva je upokojena učiteljica iz Bakovcev in vsestranska kulturna delavka, Marič pa je bil do upokojitve zaposlen kot hišnik na bakovski osnovni šoli, prav tako je delal kot hišnik v KS Bakovci. Plaketo sta prejela za dolgoletno požrtvovalno in prostovoljno delo v krajevni skupnosti, saj sta s svojim delom pripomogla tako k ugledu kot razvoju vasi. Zahvalno listino je na predlog župana prejela Splošna bolnišnica Murska Sobota, ki je v minulem letu obeležila 130-letnico svojega delovanja, na predlog RKS - OZ Murska Sobota Marjana Gomboc, dolgoletna in aktivna prostovoljka ter krvodajalka in na predlog Prekmurskega osteološkega društva Murska Sobota še zdravnica Jerneja Farkaš Lainščak kot zahvalo za dosedanje delo in spodbudo za nadaljnje delo na področju krepitve javnega zdravja in obvladovanja bolezni srca in ožilja v regiji in širše. Utrinke slovesnosti je zbral Aleš Cipot.Seveda smo se za pojasnila obrnili tudi na KZS, ki nam je okoli enajste dopoldne odgovorila, da bodo v kratkem pripravili izjavo za javnost. Se je pa medtem, ko smo čakali na odziv kolesarske zveze, oglasil Alex Carera, agent Žigartove in Pogačarja. V nadaljevanju njegov zapis objavljamo v celoti. »Slovenska kolesarska šola je ena najboljših na svetu s številni šampioni kot so Tadej, Primož, Matej, Domen, Tratnik, Luka... in mladimi talenti za prihodnost kot to Omrzel, Glivar in Valjavec. Zasluge gredo strokovnjakom, kot so Andrej Hauptman, Gorazd Štangelj in Martin Hvastija, ki dobro in profesionalno delajo že vrsto let. Na žalost smo lahko včeraj videli, zakaj žensko kolesarstvo v Sloveniji ni na tej ravni. Urška je najboljša kolesarka, aktualna državna prvakinja v kronometru in cestni dirki, toda trener se je odločil na podlagi neprofesionalnih kriterijev. Zakaj? Bolje vprašati njega, toda prepričan sem, da vam ne bo mogel podati odgovora. Žal mi je slovenskih navijačev, saj na naslednjih olimpijskih igrah ne bodo mogli navijati za najboljše športnike. Trener je zaradi osebnih interesov škodoval kolesarstvu in olimpijskemu komiteju. Nesprejemljivo,« je zapisal Carera, eden najbolj vplivnih agentov v svetovnem kolesarstvu.