vestnik

Znani obrazi o najljubših poletnih melodijah

Teja Pelko, 5. 7. 2024
Rok Deželak
Omar Naber
One/oni

Glasba jih spremlja tudi ob morju

V nedeljo, 7. julija, bomo v Avditoriju Portorož dobili novo melodijo morja in sonca. Pesmi s prejšnjih festivalov si v tem letnem času radi zavrtijo tudi naši znani obrazi, veliko pa jih ob morju tudi ustvarja in izvaja skladbe ter s tem dopustnikom in mimoidočim še polepšajo brezskrbne dni.

Glasbenik Omar Naber
Vesel sem, da bodo letošnje Melodije morja in sonca prav na moj rojstni dan. Pesmi, ki meni pričarajo lepe poletne trenutke in spomine, je nešteto. V vsakem letnem času imam sicer najraje rock glasbo. Od Melodij morja in sonca pa so mi najbolj ostale v spominu Nasmeh poletnih dni, Portorož 1905 in Lahko noč, Piran. Poleti pa seveda nikoli ne sme manjkati tudi kitara, ki vedno popestri prav vsak dan, kjerkoli in s komerkoli že sem.

Pevka Katarina mala
Ne glede na sezono je glasba del mojega življenja, spravlja me v različna razpoloženja in iz različnih razpoloženj si prilagajam tudi izbor glasbe. Trenutno je moja najljubša pesem Keep on walking švedskega glasbenika Salema Al Fakirja. Je pozitivna in ima močno sporočilo, da je treba vedno iti naprej, ne glede na padce, ki nas doletijo. Ko smo z družino čez poletje na barki, pa izjemno rada poslušam pesmi iz 80. in 90. let, ob večerji še najrajši Simply Red. Poleti se izogibam močnim modernim ritmom, ker v lepoti zalivov in morja, kjer iščemo mir, taka glasba ni med najbolj priljubljenimi, takrat najbolj prija lokalna grška glasba, ki daje občutek popolne domačnosti.

Katarina Mala
Tomaž Levstek
Katarina Mala

Pevka Renata Mohorič

Slavnostna seja Mestne občine Murska Sobota

(FOTO) Praznik Mestne občine Murska Sobota: Mitja Slavinec postal častni občan, podeljena še plaketa in tri zahvalne listine

Slavnostna seja mestnega sveta ob občinskem prazniku Mestne občine Murska Sobota je bila, kot že tradicionalno, v Gledališču Park, na kateri je bil tokrat slavnostni govornik kar župan Damjan Anželj. Na slavnostni seji so podelili številna občinska priznanja. Naziv častnega občana je na predlog 51 članov Pomurske akademsko znanstvene unije prejel njen prvi predsednik Mitja Slavinec, ki je v zadnjih desetletjih prispeval k trajnemu ugledu, promociji, razvoju in prepoznavnosti Mestne občine Murska Sobota na več področjih, tako poljudnih, družbeno koristnih, pedagoških kot raziskovalnih. Na predlog mestne svetnice in predsednice KS Bakovci Nives Cajnko sta plaketo mestne občine prejela Biserka Flegar in Avgust Marič. Flegarjeva je upokojena učiteljica iz Bakovcev in vsestranska kulturna delavka, Marič pa je bil do upokojitve zaposlen kot hišnik na bakovski osnovni šoli, prav tako je delal kot hišnik v KS Bakovci. Plaketo sta prejela za dolgoletno požrtvovalno in prostovoljno delo v krajevni skupnosti, saj sta s svojim delom pripomogla tako k ugledu kot razvoju vasi. Zahvalno listino je na predlog župana prejela Splošna bolnišnica Murska Sobota, ki je v minulem letu obeležila 130-letnico svojega delovanja, na predlog RKS - OZ Murska Sobota Marjana Gomboc, dolgoletna in aktivna prostovoljka ter krvodajalka in na predlog Prekmurskega osteološkega društva Murska Sobota še zdravnica Jerneja Farkaš Lainščak kot zahvalo za dosedanje delo in spodbudo za nadaljnje delo na področju krepitve javnega zdravja in obvladovanja bolezni srca in ožilja v regiji in širše. Utrinke slovesnosti je zbral Aleš Cipot.


Pesmi, ki me spomnijo na poletje, ko so pogosto izhajale razne »poletne kompilacije«, je bilo v otroštvu in mladosti res preveč, da bi izpostavila samo eno. Če pa že govorimo o MMS-u, se mi zdi, da skladbe, kot so Lahko noč, Piran, Kar je res, je res in Cela ulica nori, že same po sebi »dišijo« po poletju in so z razlogom postale nepogrešljiv del (poletnih) zabav. Ekstra playliste za poletne dni pa nimam. Poslušam glasbo, ki me trenutno navdihuje. Na morju običajno raje kot izbranemu glasbenemu seznamu prisluhnem utripu kraja, ki ga obiščem, ljudem in glasbi, ki odzvanja na ulicah. Pred leti, ko smo bili z I.C.E. skupaj na morju, smo tudi sami igrali in ustvarjali, drugače pa se na dopustu najraje samo sprostim in prisluhnem drugim glasbenim ustvarjalcem.

Renata Mohorič
Jani Nendl
Renata Mohorič

Glasbenik Anže Langus Petrović - Dagi
Pesem, ki meni pričara morje in (ob)morske radosti, je Portorož 1905.

Anže Langus Petrović – Dagi
Marko Vavpotič
Anže Langus Petrović – Dagi

Pevka Regina


Vse pesmi, ki nosijo v sebi brezbrižno, pozitivno energijo in plesne ritme, so zame tiste, ki mi pričarajo vse spomine na lepe poletne dni. In glede na to, da bom tudi sama letos nastopila na MMS-u, je pesem, ki me bo spremljala do takrat in vse poletje, prav moja Zopet plešem, ki nosi v sebi vse našteto. Običajno poleti poslušam pesmi, ki jih takrat ponujajo lokalne radijske postaje, in če sem v tujini, si vedno privoščim prav njihovo lokalno glasbo, zato da sem še bolj v stiku z deželo, v kateri sem. Predvsem pa obožujem, kot že rečeno, lahkotne ritme, kot so bossa nova s primesmi jazza. Jaz temu rečem glasba, ki ne moti, ampak te zaziblje v dobro razpoloženje. Seveda uživam v prijetnih poletnih večerih in kot pika na i je zame to, da takrat z možem muzicirava ali na balkonu doma ali pri sorodnikih ali pa kar na plaži in imava tak intimen glasbeni večer ob ritmu valov, ki trkajo ob obalo.

Regina
Nina Keder
regina

Plesalec, koreograf, plesni trener in plesni sodnik Matevž Česen
Vse pesmi, ki imajo nekaj dalmatinskega melosa v melodiji, me gotovo popeljejo z mislimi na morje, čeprav nismo redni gostje na hrvaški obali. Drugače pa vse melodije Abbe, ki so del muzikala Mamma Mia! – tu pa je res samo sonce in morje, ki si ga pričaramo tudi v najbolj zimskih dneh, ko s predstavo gostujemo po Sloveniji.

Matevž Česen
osebni arhiv
Matevž Česen

Glasbenica Maja Keuc


Pesmi, ki meni pričarata morje in (ob)morske radosti, sta Oceans Away od Loreen in Waves od Mr. Probz. Na morju pa poslušam, karkoli me takrat zanima, bolj kot poslušam, pa glasbo ustvarjam ali berem. Rada imam aktivni dopust in glasba me zmeraj tesno spremlja.

Maja Keuc
Urša Premik
Maja Keuc

Pevec, igralec in koreograf Luka Markus
Na morju si vedno rad vrtim skladbe pod žanrom lounge in kakopak vesele pop ritme. Najraje pa si zavrtim skladbo Pour toutjour Magnificovega brata Schatzyja, ki ustreza obema. Je pa to tudi čas visoke inspiracije, saj takrat napišem največ besedil za nove skladbe. Naj bo čim daljše in lepo poletje.

Luka Markus Štajer
MEDIASPEED
Luka Markus Štajer

Raper Zlatan Čordić - Zlatko


Guštan Tončija in Madre Badessa je pesem, ki jo poslušam vsako poletje in ko si vzamem čas zase.

Zlatan Čordić – Zlatko
ivan Valtl
Zlatan Čordić – Zlatko