vestnik

Biden slavi 81. rojstni dan, če mu uspe še enkrat, se bo s položaja poslovil kot 88-letnik

S.R., 20. 11. 2023
Profimedia
Joe Biden
Svet

Ankete druga za drugo kažejo, da Američani s precejšnjo skepso in sumničavostjo gledajo na starost ameriškega predsednika Joe Bidna. Prihaja namreč leto ameriških predsedniških volitev, Biden pa ne daje znakov, da je pripravljen na umik.

Biden, ki se je že z nastopom prvega mandata v zgodovino zapisal kot najstarejši ameriški predsednik do zdaj, namreč danes slavi 81. rojstni dan. Če mu uspe ponovna izvolitev, bo svoj drugi mandat sklenil s 86 leti. Pred Bidnom je bil najstarejši predsednik republikanec Ronald Reagan, ki je svoj drugi mandat sklenil star 77 let. 77 let je trenutno star tudi Donald Trump, ki bo, če mu tega ne prepreči ameriško pravosodje, leta 2024 naskakoval nov predsedniški mandat.

Biden je zaradi svoje starosti nepresenetljivo deležen številnih kritik, nov plaz pa se nanj vsuje vsakič, ko klecne na odru ali stopnicah. Sam se na kritike bolj ali manj uspešno odziva s humorjem. Pa tudi s tem, da svojo starost in pol stoletja izkušenj predstavlja kot prednost in ne slabost. »Vem, da sem star 198 let,« se je denimo pošalil junija letos.

Rezultati septembrske ankete, ki jo je za tiskovno agencijo Reuters izvedla agencija Ipsos, jasno kažejo, da so z vidika fizične sposobnosti za opravljanje funkcije predsednika nad njegovo starostjo zaskrbljeni številni Američani. Da je prestar za predsednika, je odgovorilo kar 77 odstotkov anketirancev, vključno s 65 odstotki demokratov. Zgolj 39 odstotkov jih je menilo, da je Biden dovolj bistrega uma za to pomembno funkcijo. Da je s 77 leti prestar Trump, jih je ocenilo »zgolj« 56 odstotkov.

Kaj zdaj berejo drugi