vestnik

(FOTO) 150 let Prostovoljnega gasilskega društva Lendava

Jože Gabor, 29. 5. 2023
Jože Gabor
150 let PGD Lendava
Aktualno

Prostovoljno gasilsko društvo Lendava je zaznamovalo 150 let delovanja.

Zvrstilo se je več dogodkov, ob osrednji slovesnosti so pripravili še dan odprtih vrat in slavnostno sejo, položili pa so tudi venec pri grobnici ustanovitelja društva Mihalyja Kakasdija Hajosa v cerkvi Svete Trojice v Lendavskih Goricah. Venec so položili predsednica PGD Lendava Suzana Marčeta, vnuk ustanovitelja in častni predsednik društva Ferenc Hajos in župan Občine Lendava Janez Magyar. Na dnevu odprtih vrat v Centru za zaščito in reševanje Lendava so se predstavili policija, slovenska vojska, območno združenje Rdečega križa in Nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma Lendava. Na slavnostni seji v Mestni hiši so podelili društvena in jubilejna priznanja.

pgd-lendava, 150-let
Jože Gabor
150 let PGD Lendava

Osrednjo prireditev so pripravili v Industrijski ulici. Začelo se je s svečanim mimohodom gasilcev lendavskega in drugih prostovoljnih gasilskih društev po Kolodvorski ulici do prireditvenega prostora. Predsednica PGD Lendava Suzana Marčeta je v nagovoru poudarila, da je lendavska ena najstarejših prostovoljnih gasilskih društev v Sloveniji: »Slovensko prostovoljno gasilstvo je narodna vrednota in tradicija, na kar smo lahko upravičeno ponosni. Letos obeležujemo 154. obletnico organiziranega prostovoljnega gasilstva na slovenskem, saj je prvo prostovoljno gasilsko društvo bilo ustanovljeno leta 1869 v Metliki.« V takratni Dolnji Lendavi pa je bilo ustanovljeno leta 1873, le štiri leta pozneje in velja za eno prvih društev v Pomurju, če ne prav prvo, saj so v Murski Soboti društvo ustanovili šele devet let kasneje. Od takrat društvo v organizirani obliki skrbi za varstvo pred požari in naravnimi nesrečami.

pgd-lendava, 150-let
Jože Gabor
150 let PGD Lendava

Župan Občine Lendava Janez Magyar je povedal, da je 17. maja 1873 Mihaly Kakasdi Hajos, mož plemenitih in nesebičnih načel, spodbudil tudi druge sebi podobne someščane, da so se mu pridružili in skupaj ustanovili Prostovoljno gasilsko društvo Lendava. Odvetnik Hajos je bil med prvimi povsod tam, kjer je bilo treba delati za skupno dobro in pri tem, kot pravijo zgodovinski viri, ni skoparil ne s trudom, ne s časom. Angažiranje in pozivanje meščanov za podporo je bila sprejeto z navdušenjem, tako so 25. maja na rednem občnem zboru, ko so sprejeli osnovna pravila lendavskega društva, beležili 120 ustanovnih članov. Ustanovitev lendavskega gasilskega društva je bila iztočnica za poznejše ustanavljanje gasilskih društev tudi v ostalih krajih v Prekmurju.

pgd-lendava, 150-let
Jože Gabor
150 let PGD Lendava

Član poveljstva Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar je dejal, da so leta 1873 bili v Evropi težki časi, saj je padla dunajske borza. Zgodovina govori, da so se v težkih časih ljudje vedno znali povezati in tako je bilo tudi v Lendavi. Do takrat so bila na prostoru današnje Slovenije ustanovljena štiri gasilska društva. Lani se je slovensko gasilstvo dokazalo tudi ob velikem požaru na Krasu.
Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved je poudaril, da so gasilci v svoje delo vtkali zelo lepo poslanstvo. To je humanost. To pa pomeni pomagati, žrtvovati se. Ko je hudo, gasilci gredo tja, od koder drugi bežijo, da rešujejo druge. V Sloveniji smo zgradili močan varnostni steber. Ko je treba pomagati, stopijo vojska, policija in gasilci skupaj.
150-let pgd-lendava