vestnik

20-letnica, pri kateri sumijo zaplet po cepljenju, je umrla. Cepivo Janssen se v Sloveniji začasno umika

Vestnik, 29. 9. 2021
STA
UKC Ljubljana.
Aktualno

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je podal izjavo o zdravljenju 20-letnice, pri kateri sumijo zaplet po cepljenju s cepivom Janssen.

Igor Rigler, vodja službe za urgentno nevrologijo v UKC Ljubljana, je dejal, da je 20-letnica danes zjutraj izgubila bitko za življenje. Pojasnil je, da je zbolela s težkim stanjem, imela je moteno koagulacijo v telesu, strdke in nizke trombocite. Hkrati je imela možganske krvavitve in strdke. 

Rigler je dodal, da so v UKC Ljubljana naredili vse, kar so lahko, konzultirali so vse strokovnjake, ki se ukvarjajo s temi področji, vendar žal neuspešno. 20-letnica je na nevrološko kliniko prišla v ponedeljek zjutraj, imela je glavobol, motnjo vida, slabo se je počutila in bruhala. "Prepoznali smo simptome in naredili ustrezno diagnostiko," je povedal. Vodja službe je še dodal, da je zaplet redek, podali so prijavo glede morebitnih stranskih učinkov na NIJZ, povezavo pa bo potrdila ali ovrgla pristojna komisija. Ženska je bila s cepivom Janssen cepljena pred približno dvema tednoma.

Vse mlajše osebe, ki so cepljene z vektorskim cepivom, je pozval, da v kolikor imajo po prejetju cepiva take simptome, da takoj obiščejo zdravnika, ker se da ta sindrom hitro prepoznati. 

Cepljenje se začasno ustavlja

Zdravstveni minister Janez Poklukar je na novinarski konferenci dejal, da je posvetovalna skupina za cepljenje proti covidu-19 sprejela sklep, s katerim se do razjasnitve situacije začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen. 

Dodal je, da kot minister povsem zaupa stroki, zato njihovo odločitev podpira. Doslej je bilo v Sloveniji s tem cepivom cepljenih okoli 120 tisoč oseb. Poklukar je ob tem vseeno poudaril, da prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja. 

bojana-beović
STA
Bojana Beović

Bojana Beović je pristavila, da so odločitev v posvetovalni skupini sprejeli nemudoma, ko so izvedeli za tragični dogodek. Sedaj bodo počakali, da postanejo znane podrobnosti primera, potem pa se bodo odločili, kako se bo cepivo Janssen naprej uporabljalo. Omenjeno cepivo je sicer registrirano brez posebnih omejitev, po svetu ga nekatere države odsvetujejo pri določenih starostnih skupinah, ni pa to enotna praksa, je dodala Beovićeva. 

Ravno z natančnim spremljanjem in preučevanjem takih dogodkov skušamo pokazati, kako pomemben je varnostni vidik samih cepiv, tudi reakcije to dokazujejo, meni Poklukar. "Naredimo vse, da maksimalno zavarujemo zdravje naših prebivalcev in tudi s temi dejanji lahko še dodatno spodbudimo cepljenje in ne obratno, čeprav mislim, da obstaja bojazen."

cepljenje janssen smrt-20-letnice