vestnik

30 pomurskih vrtcev in šol sodeluje v projektu Hrana ni za tjavendan

Vestnik.si, 3. 12. 2023
Ekošola
Sodeluje tudi 30 pomurskih vrtec in šol.
Aktualno

Program Ekošola in podjetje Lidl letos pripravljata deseto sezono projekta Hrana ni za tjavendan. V njem sodeluje 280 vzgojno-izobraževalnih ustanov iz Slovenije, od tega 30 iz pomurske regije.

Projekt Hrana ni za tjavendan je namenjen ozaveščanju otrok, mladostnikov, staršev in učiteljev o problematiki zavržene hrane ter jim ponuditi orodja, ideje in predloge za ukrepe za reševanje izzivov na tem področju v njihovem vrtcu, šoli in doma. Partnerja tako želita dvigniti tudi raven znanja o kakovostni, polnovredni prehrani in udeležence spodbujati k pametni izbiri in porabi hrane ter pravilnemu recikliranju in odlaganju odpadkov hrane. 

V desetih letih je v projektu sodelovalo 377 različnih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, fakultet ter šol s prilagojenim programom, na leto pa sodeluje okoli tisoč mentorjev, ki z aktivnostmi in ukrepi v povprečju zmanjšajo količine zavržene hrane za 30 odstotkov. Nacionalni koordinator programa Ekošola Gregor Cerar je dejal, da so ponosni, ker so lansko število sodelujočih ustanov povečali za več kot 35 odstotkov in da se je deseti izvedbi priključilo toliko šol. Dodal je, da jih vsako leto tudi navdušujejo rezultati projekta, saj se z raznolikimi in učinkovitimi aktivnostmi količina zavržene hrane pri sodelujočih vsako leto zmanjšuje, kar je bistvo njihovih prizadevanj. 

ekošola, hrana-ni-za-tjavendan
Ekošola
Sodeluje tudi 30 pomurskih vrtec in šol.

Rdeča nit letošnje izvedbe bo trajnostno praznovanje rojstnega dne. Za sodelujoče vzgojno-izobraževalne ustanove bodo pripravili različne aktivnosti glede na starostno skupino otrok. Tako bodo lahko izpolnjevali dnevnik zavržene hrane, sodelovali na likovno-grafičnem in literarnem natečaju Trajnostni rojstni dan - brez zavržene hrane, ali na natečaju Reciklirana kuharija, kjer bodo sodelujoči ustvarjali recepte recikliranih jedi, ki bi jih lahko postregli na pogostitvi in zabavi ob praznovanju.

ekošola hrana-ni-za-tjavendan