vestnik

33 evrov za tono sladkorne pese  

Janko Votek, 8. 10. 2018
Nataša Juhnov
Letos pobirajo sladkorno peso z domačim strojem.
Aktualno

Spravilo slovenske sladkorne pese se je začelo.

V lanskem letu so pridelovalci imeli največ težav s spravilom, saj je storitev opravljal hrvaški izvajalec, ta pa je bil izredno nezanesljiv. V letošnjem letu opravlja spravilo opravlja Emil Šiftar, ki je nabavil stroj za spravilo. Strokovni sodelavec zadruge Kooperativa kristal Vlado Hunjadi nam je povedal, da so pospravili okrog 50 hektarjev pese. Povprečen pridelek se giblje okrog 60 ton pese na hektar. Sladkorna stopnja, ki je ključna za ceno, pa se giblje med 15 in 16 odstotki. S tega vidika je letošnje leto nekoliko slabše, saj so sladkorne stopnje nižje od dogovorjene v izhodiščni ceni za tono pese. Ta znaša 33 evrov za tono pese z 16 odstotno sladkorno stopnjo. Naši pridelovalci so imeli velik problem z glivično boleznijo cercosporo. Ta povzroči sušenje listov v poletnem času in zaustavlja vegetacijo. V jesenskem času zato pride do ponovne vegetacije rastline, ki pobere rastlini veliko energije in zniža raven sladkorja. Na srečo na naši pesi ni opaziti nadpovprečne gnilobe korena, ki predstavlja velik problem v Slavoniji in Vojvodini. Zaradi gnilosti korena nekatere tovarne že zavračajo peso kmetom, saj gnilega korena ni mogoče nikjer uporabiti.



Slovenski pridelovalci se po pridelku in kakovosti gibljejo na ravni hrvaških. Predsednik uprave sladkorne tovarne Vira Željko Zadro, odkupovalca slovenske pese, je za hrvaški Poljo magazin povedal, da bo letošnji pridelek na Hrvaškem okrog 65 ton, sladkorna stopnja pa je zaradi neugodnih vremenskih razmer pod petnastimi odstotki. Viro bo pri odkupu spoštoval lani dogovorjene cene, vprašanje pa je, kakšne bodo cene v naslednjem letu. Na svetovni ravni je presežek sladkorja 10 milijon ton, od tega je skoraj polovico viškov ali 4,3 milijona ton proizvedla EU. Posledica je strm padec cen sladkorja. Vse evropske tovarne danes prodajajo sladkor pod ceno proizvodnih stroškov in ustvarjajo izgube. To bo brez dvoma vplivalo na cene sladkorne pese v prihodnjem letu. Ta bo zagotovo nižja od letošnje. Zadro je napovedal, da bodo za hrvaške pridelovalce poskušali ohraniti sedanjo ceno in pridelovalcem zagotoviti pomoč države v kriznem obdobju. Na hrvaškem se bojijo ponovnega strmoglavljenja odkupnih cen kot so ga doživeli pred tremi leti, ko je cena s 50 evrov padla na sedanjih 33 evrov.
Ni pa mogoče izključiti kartelnega dogovora evropskih tovarn sladkorja, ki bodo poskušale izkoristiti presežke sladkorja s pritiskom na zniževanje cen sladkorne pese. Ta še vedno ostaja med najbolj donosnimi poljščinami, saj zagotavlja pri sedanjih cenah med 1800 in 1900 evri prihodka na hektar. Temu primeren je tudi ostanek dohodka.

7e1d54e2a0c3d528e70390b2220a0e36
Nataša Juhnov
Denis Vitez in Franc Vitez pred pridelkom spravljenim s prvega hektarja od petih zasejane s sladkorno peso.

Nataša Juhnov
Franc Vitez lastnik njive in Emil Šiftar s sinom Tilnom, ki je letos nabavil stroj in storitve opravlja za zadrugo Kooperativa kristal.
sladkorna pesa