vestnik

4. Festival Vinarium: Vrhunec z Bogračfestom in Lendavsko trgatvijo  

Jože Gabor, 14. 8. 2018
Jože Gabor
V Lendavi so predstavili, kakšno bo dogajanje na Festivalu Vinarium.
Aktualno

V lendavski Mestni hiši je tamkajšnja občina predstavila sklop prireditev, ki bodo potekala v okviru Festivala Vinarium. Ta se bo pričel ta petek in bo trajal do 9. septembra na različnih lokacijah po Lendavi, Lendavskih in Dolgovaških goricah. Osrednja prireditev bo Bogračfest, skupno pa se bo zgodilo več kot 170 dogodkov. 

Osrednji poletni dogodek bo tradicionalni Bogračfest, je povedal župan Anton Balažek. Gre za edinstven in poseben dogodek, zaradi prireditvenega prostora v starem mestnem jedru ter kulture sožitja, ki jo prav na tej prireditvi lahko posebej začutimo in doživimo: »S festivalskima dogodkoma Poleti v Lendavo in Festival Vinarium je Lendava postala ena od vodilnih turističnih lokacij, ki se vse bolj uveljavlja tudi na področju kulturnega turizma. V poletnem mesecu se bo odvilo več kot 170 kulturnih in zabavnih dogodkov, ki so namenjeni tako turistom kot tudi lokalnemu prebivalstvu.« Obiskovalci Lendave si bodo v teh dneh lahko ogledali še razstavo likovnega velikana Marca Chagalla v lendavskem gradu, se podali do Stolpa Vinarium, se okopali v Termah Lendava, poskusili domače dobrote in vina ali si izbrali kako drugo zanimivost iz pestre turistično-kulturne ponudbe občine.


4ec425a0da28a9430bd412b46bcfbba2
Andrej Petelinsek
Po bograču bo dišalo 25. avgusta.


Program prireditve sta predstavila članica organizacijskega odbora Festivala Vinarium Martina Bukovec in koordinator projekta Evropska prestolnica kulture Lendava 2025 Dejan Süč. Bogračfest se bo začel v soboto, 25. avgusta, ob 8. uri z otvoritvijo prizorišča in jutranjo godbo v starem mestnem jedru, ob kuhanju pa bo ves dan še kulturno-zabavni program. Med 11. in 18. uro bo program za otroke v mestnem parku Roža Lendave, osrednji prireditveni oder pa bo letos pri ribiškem domu, kjer bodo koncerti Crvene jabuke, Blue Planeta ter zasedbe Sax in the House. Na predvečer Bogračfesta, 24. avgusta, bo na letnem odru gledališke in koncertne dvorana nastopila zasedba Jazz Ladies, pri ribiškem domu pa primorska skupina Zmelkoow.

Pestra žanrska ponudba glasbenih nastopov

Etnološko-kulinarična prireditev Lendavska trgatev bo v soboto, 1. septembra. Dopoldan bo v starem mestnem jedru povorka s predstavitvijo ljudskih običajev s poudarkom na vinogradništvu, popoldan pa druženje ob glasbi na treh prizoriščih, pri Stolpu Vinarium, pri ribiškem domu in na Kulinarični ulici. Zaključna večerna zabava bo pri ribiškem domu s skupinama Kingston in Skok. Na dvorišču lendavske knjižnice bo otroški program z naslovom Pravljično dvorišče. Med 23. avgustom in 1. septembrom bo Mlinska ulica postala Kulinarična ulica s ponudbo domačih dobrot in lokalnih vin. V času festivala pa bodo organizirali tudi dneve odprtih vinotočev v Lendavskih in Dolgovaških goricah.


ccd304f5de976488b5114a35cdec6c51
Jože Gabor
V Lendavi so predstavili, kakšno bo dogajanje na Festivalu Vinarium.


Na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane bo v času Festivala Vinarium Lendava urbani etno program z nastopi naslednjih glasbenikov: Konizsa Csillagai, Romano Glauso z gosti, Šukar, Katalena, Klarisa Jovanović in Della Segodba in Bojan Ristić Brass Band, organizirali pa bodo tudi tamburaški večer. Koncertni program bo tudi na dvorišču lendavskega gradu. Nastopili bodo Duo Ponte, Sara Renar, Brodolomec in drugi. Otroški gledališki program bo na letnem odru in v gledališki in koncertni dvorani z enajstimi predstavami. Pri Stolpu Vinarium bo Festival ljubiteljske kulture z nastopi folklornih skupin ter ljudskih godcev in pevcev. Pri Ribiškem domu bodo v času festivala nastopili še Leteči odred, Hamo & Tribute 2 Love, Werefox in drugi. Organizatorji pa so poskrbeli tudi za tiste, ki si želijo rekreacije s kolesarskim vzponom na stolp, tekom Vinarium in pohodom iz ravnice v gorice.

Jože Gabor
V Lendavi so predstavili, kakšno bo dogajanje na Festivalu Vinarium. 
festival vinarium lendava bogračfest