vestnik

5000 let stara znanja v pomoč v moderni dobi

Vida Toš, 12. 12. 2019
Nataša Juhnov
Marija Cesar Komar.
Aktualno

Akupunktura je popolnoma naravna, njeno učinkovitost pa lahko pri nekaterih obolenjih primerjamo z učinkovitostjo zahodne medicine

Marija Cesar Komar prihaja iz Koroške, a je tudi malo Prekmurka. Najprej sta z možem prihajala v Prekmurje k prijateljem, nato pa sta si kupila staro hišo na Goričkem, jo obnovila in zdaj prihajata sem ob koncu tedna. »Prekmurje nama je zelo všeč in bi se kar pridružila mnenju, da je tukaj slovenska Toskana,« se nasmehne. 

Pri akupunkturi v Sloveniji od začetka

Kot specialistka anesteziologije je bila do upokojitve vodja ambulante za terapijo bolečine v okviru oddelka za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Še vedno pomaga na negovalnem oddelku bolnišnice, poleg tega ima ambulanto za terapijo bolečine, občasno pa dela kot anesteziologinja na eni od ortopedsko-travmatoloških klinik v Ljubljani,predvsem pa jo zaposluje predsedovanje slovenskemu združenju za akupunkturo pri Slovenskem zdravniškem društvu. Kot zdravnica se je že zelo zgodaj srečala z znanjem akupunkture, s to več tisoč let staro metodo zdravljenja kitajske tradicionalne medicine.
Specialistični študij anesteziologije je Cesar Komarjeva začela leta 1977 in že leto pozneje je v njeno profesionalno pot vstopila akupunktura. V Slovenj Gradcu je namreč potekal jugoslovanski simpozij o tradicionalni kitajski medicini in akupunkturi. »To je bil začetek akupunkture v Sloveniji, saj so takrat sprejeli Slovenjegraško deklaracijo ter dosegli, da je že leto kasneje akupunktura prišla v tako imenovano zeleno knjigo plačljivih medicinskih storitev,« je povedala sogovornica.Po tem dogodku je bil v Zagrebu vsejugoslovanski tečaj akupunkture, na katerega so povabili kitajske učitelje in iz vsake tedanje republike po štiri udeležence, med njimi je bila tudi Marija.

andrejci, akupunktura, dr
Nataša Juhnov
Marija Cesar Komar.


V slovenjegraški bolnišnici so kmalu po njenem izobraževanju na oddelku za anesteziologijo in intenzivno terapijo ustanovili kabinet za akupunkturo, kjer je petnajst let delala sama, dokler se ni v tem izobrazila še ena zdravnica. Marija Cesar Komar dodaja, da zanimanje za akupunkturo niha, na začetku je bilo zanimanja tako pacientov kot medicinskega osebja manj, potem je naraslo in spet padlo. Zdaj pa opažajo, da študente medicine akupunktura zelo zanima, prav tako zdravnike. »Ker je akupunktura holističen, celosten pristop k bolniku. Poleg tega je vse zelo individualno,  s pacientom se pogovarjaš, sicer bi se moral v zahodni medicini tudi, a ni časa,« pove.

Povsem naraven način zdravljenja

Kitajci imajo za tiste, ki želijo postati pravi akupunkturisti, fakulteto, ki traja šest let. Na fakulteti se posvečajo še fitoterapiji, masažam, prehranski terapiji. In ker je akupunktura kompletna medicina, se je ne moreš naučiti na kakem konectedenskem tečaju, pravi Marija Cesar Komar. »To je čudovit način zdravljenja, ker je akupunktura naravna, ne zahteva veliko materialnih stroškov in se lahko ponavlja, dokler ni dobro. Z akupunkturo namreč akupunkturolog ne more škoditi, če je v tem pravilno izobražen. Zato ljudi pogosto opozarjamo, naj gredo le k akupunkturologu, ki akupunkturo obvlada. In zato se je pametno prej pozanimati o šolanju in njegovi izobrazbi,« še pove in doda, »zelo pomembno je tudi, da akupunkturolog zna slovensko. Kajti mora razumeti, kaj je s pacientom narobe, morebitni prevajalci niso zdravniki in pogosto ne prevedejo dovolj natančno. Tako pride do zmede. Anamneza je pomembna, do tega pa lahko prideš le s pogovorom.«

Pri čem vse pomaga

Ljudje prihajajo z najrazličnejšimi problemi, pravi Marija Cesar Komar. Akupunktura pomaga pri boleznih, ki so posledice stresa in psihičnih problemov,  pa tudi pri vseh bolečinskih sindromih, kostno-mišičnih obolenjih, kot so bolečine v celotni hrbtenici in vratu, pri različnih glavobolih in alergijah. Zelo uspešna je akupunkturna terapija pri hujšanju, odpravljanju odvisnosti. Uporabljajo jo lahko na otrocih in starostnikih, sploh danes, ko nekateri namesto iglic že uporabljajo laserje. Akupunktura deluje na principu vzpostavljanja ravnovesja v organizmu oziroma normalnega kroženja energije.

andrejci, akupunktura, dr
Nataša Juhnov
Marija Cesar Komar.


Seveda je treba po tem, ko se spet vzpostavi ravnovesje energije, poskrbeti za zdrav način življenja. Če pa se težave ponavljajo, pravi Marija Cesar Komar, se lahko terapija akupunkture ponovi, saj je povsem naravna. »Kolikšna je uspešnost akupunkture v odstotkih? Lahko trdim, da je učinkovitost najmanj 50-odstotna, pri nekaterih obolenjih do 90- in celo 100-odstotna.«

maja-cesar-komar akupunktura