vestnik

(FOTO) 60 let organiziranega ljudskega petja v Lipovcih

Jože Gabor, 14. 2. 2023
Jože Gabor
60 let ljudskega petja in 35 let KUD Lipovci
Aktualno

V vaškem domu v Lipovcih so pripravili kulturno prireditev, s katero so obeležili 60 let organiziranega ljudskega petja pevskih skupin in 35 let Kulturno-umetniškega društva Lipovci.

V kulturnem programu so nastopili Ljudske pevke iz Lipovec, Moški pevski zbor Lipovci ter mladi glasbeniki in recitatorji iz kraja. Pripravili so še razstavo o dejavnosti društva ter razstavo sekcije Vezilje. Najbolj aktivnim in tistim, ki pojejo največ časa, so podelili priznanja. Obiskovalca sta ob predstavnikih organizatorjev dogodka nagovorila še vodja območne izpostave JSKD Murska Sobota Nataša Brulc Šiftar in župan Občine Beltinci Marko Virag.

ljudsko-petje, kud-lipovci
Jože Gabor
60 let ljudskega petja in 35 let KUD Lipovci

Predsednica KUD Lipovci Cvetka Rengeo je povedala, da je zgodovina društva zelo bogata: »Ob njegovi ustanovitvi leta 1988 so v društvu delovale naslednje sekcije: pevski zbor, folklora, skupina za izrazni ples, recitatorska, likovna, instrumentalna in dramska sekcija. Na prireditvi tega leta v Lipovcih so nastopili moški pevski zbori iz Lipovec, Gančanov in Beltincev, člani zbora iz Lipovec pod vodstvom Jožeta Tivadarja, pa so dali pobudo za ustanovitev Kulturno-umetniškega društva Lipovci. Danes v društvu deluje pet sekcij: Ljudske pevke iz Lipovec, Moški pevski zbor Lipovci, vezilje, recitatorska sekcija in glasbena sekcija.«
O šestdesetih letih ljudskega petja v Lipovcih je govorila vodje ljudskih pevk Vera Bezjak, ki je povedala, da so Ljudske pevke iz Lipovec bile aktivne od leta 1962, a je skupinsko ljudsko petje v Lipovcih bilo dejansko priljubljeno med ljudmi že prej. Že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja je bilo petje v povezavi z verskim življenjem zelo dobro organizirano, to obdobje bi lahko poimenovali tudi ljudsko petje Srakovih, saj je pri tem bila zelo aktivna Marta Sraka in drugi Srakovi: »Anika Sraka je edina, ki neprekinjeno poje z Ljudskimi pevkami iz Lipovec od vsega začetka, torej od leta 1962. Takrat so pele na proščenjih, svetih mašah, pogrebih, dekliščinah, pozneje pa tudi na prireditvah v krajevni skupnosti in na novih mašah.« Po ustanovitvi Moškega pevskega zbora Lipovci so na proščenjih in novih mašah pele skupaj z njimi. Pevke je do leta 1996 vodila Tilika Sraka, za njo pa Kristina Forjan. Število pevk se je povečalo, nastopale pa so tudi po drugih krajih ter na srečanjih ljudskih pevcev in godcev. Leta 2000 so posnele prvo kaseto z ljudskimi pesmimi iz Lipovec in okolice, potem pa še koncem leta kaseto z božično-novoletnimi pesmimi. Ob 40-letnici delovanja leta 2002 so posnele tretjo kaseto Naših 40 let, leta 2004 zgoščenko S pesmijo med spomine, leta 2008 pa Pozdravljena, Marija ti. Tako je veliko ljudskih pesmi ohranjenih za zanamce.

ljudsko-petje, kud-lipovci
Jože Gabor
60 let ljudskega petja in 35 let KUD Lipovci

Moški pevski zbor Lipovci, ki deluje že več kot 40 let, izvira iz tradicije fantovskega petja v vasi. Zbor je po ustanovitvi leta 1980 vodil zborovodja Jože Tivadar. Leta 1989 so imeli prvi samostojni koncert, pri pripravi pesmi in vajah pa jim je pomagal zborovodja Tomaž Kuhar. S prekmurskih ljudskimi pesmimi, ljudskimi pesmimi z drugih območij Slovenije, dalmatinskimi skladbami in
pesmimi drugih narodov so nastopali v Lipovcih in drugih krajih. Nastopili so tudi v Rimu in Vatikanu, na avstrijskem Koroškem, v Porabju in drugje. Leta 2008 so posneli prvo zgoščenko: Kaj je Müra šeptala – pesmi z lipovskih poti, potem pa še dve. Od leta 1996 zbor vodi zborovodja Gorazd Tivadar.

ljudsko-petje, kud-lipovci
Jože Gabor
60 let ljudskega petja in 35 let KUD Lipovci

Sekcija Vezilje deluje od leta 2011, ko so jo ustanovili na pobudo Ljudske univerze Murska Sobota, vodila pa jo je Anica Crnkovič. Po letu 2013 so nadaljevale delo v okviru KUD Lipovci pod vodstvom Marije Stanko. Število članic se je od takrat povečalo, predstavljajo pa se na razstavah. V recitatorski sekciji so osnovnošolci in srednješolci, brez katerih ne mine noben kulturni dogodek v kraju. Glasbena sekcija deluje tudi pod imenom Pomurskih 5, ki s svojo glasbo prinašajo dobro voljo na prireditve. V založniški dejavnosti pa so doslej izdali štiri knjige: zbirko pesmi enajstih ljubiteljskih pesnikov občine Beltinci Najdevanja ter tri pesniške zbirke Franca Cigana Cakija: Rosenje, Zavetje in Princeska. Zbirka pesmi Princeska je izšla lani.

ljudsko-petje, kud-lipovci
Jože Gabor
60 let ljudskega petja in 35 let KUD Lipovci

lipovci ljudsko-petje kud-lipovci