vestnik

7 idej, kaj lahko naredite iz palet

Urška Kereži, 26. 4. 2018
Pixabay
Čisto vaša, unikatna zelena oaza. 
Aktualno

Dajte paletam novo priložnost in si ustvarite unikatno pohištvo. Z malo iznajdljivosti lahko palete dobite zelo poceni ali celo brezplačno, saj večina blaga v trgovinah pride na teh lesenih konstrukcijah. 

1. Kotiček za branje in ustvarjanje

Ali kdaj potrebujete miren kraj, kjer se lahko sprostite in v miru preberete kakšno knjigo ali zbistrite um? Takšen kotiček lahko naredite sami, ne da bi koga prosili za pomoč. Vse, kar potrebujete, sta dve paleti in nekaj orodja. Razrežite jih v obliko, ki jo želite, učvrstite, dodajte zadnjo obzidno leseno strukturo, udoben vzglavnik ali blazino in že ste končali. Če boste pred koncem enkrat ali dvakrat leseno površino tudi obrusili, preden jo polakirate, boste novi izdelek z veseljem uporabljali.

3b5c64ef39fe7763d45f2a5f6b67fd4e
Pixabay
Palete morate najprej obrusiti in prebarvati.

2. Knjižne police ali obešalniki za kolo

Zaradi struktur se palete uporabljajo tudi za knjižne police ali obešalnike, pri podvigu pa sploh ne potrebujejo veliko sprememb ali posegov. Pred uporabo jih po želji prebarvajte v žive barve, nato jih enostavno namestite in varno pritrdite ob zid ter dodajte nekaj polic. Ali pa enak sistem sestavljanja uporabite za osnovno strukturo oziroma obešalo kolesa.

3. Polica ali struktura za slike

Prav ničesar vam tudi ni treba vedeti o procesu dela, če bi iz palet radi naredili polico ali strukturo za slike. Enostavno jo obrnite, pritrdite na steno in je narejeno. Če vam ustvarjalna žilica še vznemirjeno utripa, kakšen kos speskajte ali prebarvajte. Videz bo še bolj privlačen in bolj moderen.


672783197fab1eb915d4011717892813
Pixabay
Palete morate najprej obrusiti in prebarvati, da jih zaščitite pred vlago in mrazom.

4. Shranjevanje čevljev

Nihče ne mara blatnih prostorov, zato hitro ustvarite zelo praktičen shranjevalnik ali odlagališče za čevlje. Paleto enostavno pritrdite navpično na steno. Da bo privlačnejša, jo prej prebarvajte v najljubšo barvo.

5. Vrtno pohištvo

Ker so palete dovolj močne in kos neugodnim vremenskim razmeram, se lahko brez težav spremenijo v priljubljen gradbeni material za dekoracijo vrta in najrazličnejše pohištvene elemente, od sedežnih garnitur, naslanjačev, počivalnikov, klopi, mizic do gugalnic. Še posebno bodo privlačne v beli različici, za piko na i pa jih nadgradite z zanimivim izborom tekstilnih dodatkov.

6. Ureditev zelenjavnega vrta

Če imate vrt, a nimate velike želje po obdelovanju zemlje in kmetovanju, si s paletami uredite mini zelenjavno oazo. Razmiki med lesenimi deščicami bodo poskrbeli, da bodo začimbnice, solata, jagode zmeraj posajene v ravni vrsti, ob pobiranju pridelka pa ne boste imel težav z umazanimi čevlji zaradi razmočene zemlje. Če vam misel na zelenjavni vrt še vedno ni privlačna, pa v reže zasadite sukulente. Palete lahko položite na tla ali postavite pokonci. Če se lotevate projekta vertikalnega vrta na balkonu, bodo zadoščali že ena paleta, dve veliki vreči z zemljo za rože, šestnajst pakiranj začimb enoletnic, majhen zavitek lanene tkanine, kladivo, žeblji in brusni papir. Rezultat bo zelo lepa in funkcionalna struktura, na kateri lahko rastejo vaše rastline.

2f5ac8080a83b0b61cfc5e9c2548cd7f
Pixabay
Z malo domišljije imate lahko čudovit in rodoviten vrt.

7. Hišni ljubljenčki

Če dodatnega ležišča ne potrebujete zase, ga lahko iz palete izdelate za hišnega ljubljenčka. Enostavno je in ne stane veliko. Palete enostavno razrežite, kot želite, da pridobite pravokotne strukture, ter dodajte udobno blazino in nekaj okraskov.
palete pohištvo