vestnik

70-letnik, ki še hodi na lov

J. Ž., 10. 2. 2019
Jože Žerdin
Aktualno

V Lovski družini Petišovci so ponosi na člana zelene bratovščine Aleksandra Mariča iz Petišovcev, ki je njihov član že dolgih 40 let.

Lovec, naravovarstvenik, pohodnik in planinec se z nostalgijo spominja prehojenih poti. Za lovca se je odločil, ker je že po naravi človek, ki ima rad divje živali in je rad v naravnem okolju. Med lovce je vstopil z željo, da bi pomagal pri nadaljnjem razvoju Lovske družine Petišovci. Na Lovski zvezi Murska Sobota je opravil praktični in teoretični izpit za pripravnika. Sčasoma pa je dobil pravico do samostojnega in skupinskega lova. Spominja se tudi trenutka, ko je moral opraviti lovski krst. Tudi o lovskih puškah, ki jih je in jih še uporablja pri lovu, se je bilo treba veliko naučiti. Na primer, kako jih nositi, posedovari in streljati,.



Ob obisku nam je pokazal muzej lovskih trofej. Ima jelena, srnjaka, divjega prašiča, ponosen pa je tudi na prepariranega svizca. Večino trofej je uplenil na območju Lovske družine Petišovci in v tujini, predvsem v Avstriji. Sčasoma so Mariču v lovski družini zaupali nekaj odgovornih funkcij. Bil je tajnik, starešina, gospodar in več let predsednik nadzornega odbora. Zaupana mu je bila tudi funkcija predsednika Zveze lovskih družin Prekmurje in v času njegovega delovanja so se navezali prijateljski stiki z lovci iz Avstrije, Madžarske in Hrvatske. Za svoje dolgoletno delo je prejel vrsto lovskih odličij, priznanj, pohval in pokalov, ki prav tako krasijo njegov muzej, kjer je še mogoče najti bogato lovsko knjižno gradivo.

5ab4feee83f88360beaf02c69b826180
Jože Žerdin


eb0d2482027e26bf94f9b731892a2c47
Jože Žerdin

30 let je bil navezan na svojega lovskega psa nemškega ostrodlakavega ptičarja. Vrsto let se je aktivno ukvarjal s streljanjem na glinaste golobe na strelišču Lovske družine v Dolini pri Lendavi, sodeloval pa je tudi na meddruštvenih tekmovanj. V času, ko je vodil Lovsko družino in še v poznejših letih, so lovci s prostovoljnim delom zgradili lovski dom in strelišče na glinaste golobe v Dolini, skrbeli za več kot sto lovskih prež ter za zimsko hranjenje divjih živali. Čeprav ima za seboj že sedem križev, je še vedno aktiven lovec, svoje bogato znanje in izkušnje pa sedaj v veliki meri prenaša na mlajše lovske tovariše.

Jože Žerdin
Aleksander Marič. 
aleksander marič lovec lovska družina petišovci