vestnik

Adamič ne bo minister, Šinkovo bo nasledila poslanka Svobode

Rok Šavel, 4. 1. 2024
Marko Vavpotič
Poslanka Mateja Čalušić je izbira predsednika vlade za kmetijsko ministrico.
Aktualno

Premier Robert Golob je nekoliko presenetljivo v državni zbor poslal predlog za imenovanje Mateje Čalušić iz vrst Gibanja Svoboda za novo kmetijsko ministrico.

Čeprav je še pred nekaj tedni predsednik vlade Robert Golob zatrjeval, da bo za kmetijskega ministra predlagal upokojenega majorja Vojka Adamiča, pa se to naposled sedaj ni uresničilo. Šele včeraj je v pogovoru za Kanal A namignil, da Adamič ostaja v igri, a da ni edini. Po naših informacijah je nesojeni kandidat za ministra odpadel po slabi predstavitvi pred poslanci Gibanja Svoboda, ki se je zvrstila pred novoletnimi prazniki.

Dr
Almira Catovic
Kot alternativna izbira za ministra se je v določenih krogih pojavljal tudi sedanji državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, Blaž Germšek, sicer Pomurec, ki ima bogate izkušnje in kompetence na področju kmetijstva.

Med možnimi kandidati se je nato pojavljal tudi Pomurec Blaž Germšek, državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, ki je eden vodilnih strokovnjakov za nove tehnologije in digitalizacijo v kmetijstvu ter velik zagovornik sodobnih tehnologij v kmetijstvu, a zdaj se je Golob odločil za relativno neznano poslanko Matejo Čalušić. Tudi slednja, sodeč po življenjepisu, tako kot Adamič, sicer v življenjepisu nima veliko izkušenj s kmetijskim področjem, čeprav je podpredsednica parlamentarnega odbora za kmetijstvo. Diplomirala je na biotehniški fakulteti v Ljubljani, opravila tečaj Sommelier 1. stopnje in je po izobrazbi inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin.
Pred izvolitvijo za poslanko je v obdobju 2017-2022 delala kot svetovalka za fitofarmacevtska sredstva, v obdobju 2015-2022 pa ima med delovnimi izkušnjami navedeno še opravljanje dela administratorke in vodje lokala.

O njenem imenovanju bi lahko državni zbor odločal prihodnji teden, ko pa bo postala ministrica, pa se bo sprostil poslanski sedež v državnem zboru, ki bi ga lahko kot nadomestni poslanec zasedel Uroš Brežan, odstopljeni minister za naravne vire in prostor. Čalušićeva bo na čelu kmetijskega ministrstva nasledila razrešeno Ireno Šinko, sicer pa od lanskega oktobra začasno resor vodi minister za obrambo Marjan Šarec.

vlada-rs mateja-čalušić irena-šinko kmetijsko-ministrstvo kandidatka-za-ministrico ministrstvo-za-kmetijstvo robert-golob