vestnik

(Adijo 2021, pozdravljeno 2022) Da bi spet odkrili svoje obraze

Adriana Gašpar, 31. 12. 2021
slika
Leto 2021 v karikaturi Antona Buzetija.
Aktualno

S karikaturo Antona Buzetija smo v eni sliki povzeli dogodke, ki so pustili pečat v naši družbi. Za ene si želimo, da bi jih bilo še več, za druge pa, da se ne bi nikoli več ponovili.

Preživeli smo še eno razburkano leto, polno omejitev in novih pravil, ki so se še ne tako dolgo nazaj zdela neverjetna. »Kar stoletja ni uspelo skrajnemu islamu, je čez noč uspelo covidu, ki je vsem zakril obraze,« je pomenljivo dejala ena od zdravnic, s katero smo se pogovarjali o drugih temah, a beseda v domala vsakem pogovoru prej ali slej nanese na leto dni star koronavirus.

Ob koncu leta smo za vas, poleg aktualnih novic, pripravili še preglede dogajanja na političnem, gospodarskem, kmetijskem, kronikalnem, kulturnem, športnem področju, pogledali pa smo tudi, katere zgodbe ljudi so nas v minulem letu najbolj ganile. Želeli smo (se) spomniti, da še zdaleč ni bilo vse slabo, da se moramo kljub številnim prilagajanjem še naprej truditi za napredek družbe. (Vse preglede že lahko preberete v časopisu Vestnik, tekom naslednjih dneh jih boste našli tudi na vestnik.si.)

Kaj je odmevalo? 

Vztrajnost se je gotovo izplačala Dejanu Rengeu, ki mu je leta 1995 policija požela industrijsko konopljo. Po sodniški kalvariji, ki se je vlekla 26 let, je na račun dobil skoraj dva milijona evrov.

dejan-rengeo
Arhiv časopisa Vestnik
Dejan Rengeo

Še mnogo več milijonov pa smo namenili številnim bolj ali manj smiselnim ukrepom, s katerimi naj bi vlada skušala zajeziti epidemijo, a se vse bolj zdi, da si želi le še izpeljati mandat do konca. To je začutila tudi množica, ki se je vrsto tednov sprva ob petkih, nato sredah, zdaj že različnih dnevih zbirala na slovenskih trgih, v glavnem pa v prestolnici. Nadnje so se, ravno ko je k nam gledala vsa Evropa, saj smo gostili vrh EU, spravili tudi z vodnim topom, da smo se znašli na domala vseh naslovnicah svetovnih časopisov. Naš sloves varne, zelene države je tako splaval po curku vodnega topa.

Največkrat izgovorjena in družbeno razdirajoča kratica preteklega leta pa je gotovo PCT. Preboleli, cepljeni, testirani. Deljenje družbe, kot je že dolgo ni bilo, in sovražna nastrojenost enih proti drugim, ki se ne bi smela nikoli zgoditi. Če policist lahko natakarico prosi za osebne dokumente, ko jo ustavi na cesti, ga zdaj lahko tudi ona, ko želi zgolj spiti kavo. Še več, skenira lahko njegova potrdila, če morda nima ponarejenih. Kot se je v nekaj primerih izkazalo za resnično in jim zdaj grozi izguba službe.

pct, gostilne, lokal, gostilna, preverjanje, korona, preboleli, cepljeni, testirani
A. G.
PCT tudi za pitje kave.

Če smo se lani po dolgih letih nekako navadili, da moramo na mejnih prehodih spet kazati osebne dokumente, kasneje tudi razna potrdila, smo zdaj to morali delati tudi med božičnim nakupovanjem, če smo želeli kupiti spodnjice in nogavice.

Nam je pa vsaj »naša Mura iz Murske« tako na Fazaneriji kot evropskih zelenicah pričarala nemalo veselja na obraz, ko je enega za drugim nizala uspehe. Najslajša je gotovo bila zmaga proti velikemu Tottenhamu, ki je res nihče ni pričakoval.

mura, tottenham
Aleš Cipot
Mura : Tottenham

Tudi takrat smo se znašli na naslovnicah evropskih časopisov, a k sreči z dobro zgodbo. Slovo najboljšega trenerja črno-belih zagotovo pušča grenak priokus v tej uspešni zgodbi, a vse v življenju, pa naj bo dobro ali slabo, mine.



Tudi korona bo. 

odmevni-dogodki želje leto-2021