vestnik

Agra Gornja Radgona: rdeča nit - mladi kmetje  

Janko Votek, 13. 8. 2018
Nataša Juhnov
Predsednik uprave Radgonskega sejma Janez Erjavec o letošnjem sejmu
Aktualno

Agra se odpira v soboto, 25. avgusta in bo na ogled do četrtka, 30. avgusta.

Kmetijsko živilski sejem Agra, ki bo svoja vrata odprl v soboto, 25. avgusta in bo odprt do četrtka, 30. avgusta, je usmerjen v generacijsko prenovo kmetijstva. Mladi kmetje bodo rdeča nit letošnjega sejma. Mladi kmetje bodo na sejmu skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in stanovskimi organizacijami kmetov bodo predstavili svoje dosežke v inovativnosti, predstavili nova znanja v kmetijstvu in se tudi predstavili s svojimi pridelki in izdelki.



Ko je povedal predsednik uprave sejma Janez Erjavec bodo s predstavitvijo mladih kmetov, njihovih vizij prišli do še večje prepoznavnosti projekti in problemi, ki so vsebinsko opredeljevali sejme v preteklosti – eden od teh je hrana iz naše bližine. Na sejmu ne bo šlo samo za razpravljanje o mladih kmetih, ampak se bodo ti predstavili na svoji tržnici. Nekateri pa bodo gostovali tudi pri proizvajalcih sodobnih kmetijskih tehnologij, katerih učinkovita uporaba je možna s širokim strokovnim znanjem s področja agronomije in obvladovanjem vrhunske informacijske tehnologije. Na sejmu bo letos sodelovalo 1840 razstavljavcev iz 32 – tih držav. Država partnerica je letos Makedonija, ki bo predstavila svojo kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Ob Makedoniji se bodo s svojimi nacionalnimi in regionalnimi nastopi predstavile sosednje Avstrija, Madžarska in Hrvaška. Svojo predstavitev bosta imeli še Poljska in Indija, ki letos prvič sodeluje na sejmu. Ob tradicionalnih razstavljavcih kmetijske in gozdarske mehanizacije postajajo vse pomembnejši razstavljavci, ki oskrbujejo kmete z repromateriali. Tu se razmere v zadnjih nekaj letih izredno hitro spreminjajo. Tako kmetje potrebujejo, kakovostna gnojila, ki čim manj obremenjujejo okolja. Še pomembnejši pa so ponudniki semen. Za sejem in kmete je dobro, da na sejmu sodeluje večina skrbnikov domačih avtohtonih sort, ki ponovno dobiva na veljavi pri pridelavi predvsem zdrave in okusne hrane. Velik del uspeha ali neuspeha z domačimi semeni lahko obiskovalci preverijo na vrtovih Pomurskega sejma, na katerih Biotehniška šola iz Rakičana testira posamezne sorte in vrste zelenjave ali drugih kultur. Ob tradicionalnih razstavah živali letos ne bo razstavljenih prašičev in to zaradi varovanja pred morebitno okužbo z afriško prašičjo kugo.
Na sejmu so se letos otresli še enega tradicionalnega vzorca. Otvoritveni govor na sejmu bo imel predsednik Podeželske mladine Slovenije Rok Damjan.

Nataša Juhnov
Ekipa, ki bo izpeljala letošnjo Agro.
agra GORNJA RADGONA mladi kmetje