vestnik

Pozitiven je vsak četrti opravljeni test, pojav lokalnih žarišč po vsej državi

Vestnik, 21. 10. 2020
Jure Zauneker
Pristojni so ponovno pozvali na upoštevanje vseh veljavnih ukrepov.
Aktualno

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, vladni govorec Jelko Kacin in Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, so predstavili najnovejše stanje, povezano z epidemijo koronavirusa.

Delež pozitivnih testov je narasel na 25,5. Iz podatkov je možno sklepati, da je pozitiven že vsak četrti opravljeni test, je dejal vladni govorec. Po vsej državi se pojavljajo lokalna žarišča, izpostavil pa je Železnike, Kranj, Kamnik, Jesenice, Novo mesto, Mursko Soboto, Prevalje in Krško, še vedno pa ostajajo žarišča Škofja Loka, Ljubljana in Maribor.

Tako Lejko Zupancova kot Kacin sta delodajalce pozvala, da tistim zaposlenim, kjer je to možno, omogočijo delo od doma. Poudarjata pomembnost upoštevanja veljavnih ukrepov. Predstojnica klinike je tudi pojasnila, da se v UKC Ljubljana pripravljajo na povečanje kapacitet za covid-19 bolnike. Če je nekdo v visokorizičnem kontaktu (manj kot meter in pol razdalje, več kot 15 minut, brez zaščitne maske), pa priporoča, da se ta oseba vsaj za sedem dni samoizolira. 

Tatjana Lejko Zupanc
STA
Tatjana Lejko Zupanc

Počivalšek pravi, da se vlada trudi na eni strani vzdrževati kondicijo gospodarstva, na drugi pa zagotoviti najboljšo kakovost življenja, kolikor je to v danes trenutku možno. Vlada je z namenom čimprejšnjega obvladovanja razmer včeraj sprejela spremembe odloka glede omejitev ponudbe ter prodaje blaga in storitev. Od jutri bodo poleg diskotek in nočnih klubov zaprti tudi kinematografi in kulturne ustanove, med izjemami so zgolj galerije, muzeji, arhivi in knjižnice. Vendar pod pogojem, da je eni osebi zagotovljenih 20 kvadratnih metrov. Fitnes centri v rdečih regijah ostajajo zaprti, v trgovskih centrih pa morajo urediti omejitev maksimalnega števila strank v prostoru. 

Gospodarski minister je še enkrat zagotovil, da bo vlada v petem protikoronskem paketu podaljšala veljavnost turističnih vavčerjev za eno leto. 

koronavirus slovenija situacija