vestnik

Ponekod se epidemiološka slika že izboljšuje, v Pomurju še ne

A.N.R.R., 30. 11. 2020
STA
Jelko Kacin je na novinarski konferenci komentiral aktulne razmere glede covid-19.
Aktualno

Epidemiološka slika žal še ne zbuja kakšnega optimizma, se pa stanje v nekaterih regijah le izboljšuje, je danes o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 uvodoma povedal vladni govorec Jelko Kacin in predstavil trenutno stanje. Pomurska regija še ni med tistimi.

Včeraj je bilo opravljenih 1875 testov, pozitivnih testov je bilo 425 oziroma 22,7 odstotka, je podatke povzel Jelko Kacin. Čez vikend pa je bilo skupaj opravljenih 5519 testiranj in pri tem potrjenih 1531 novih okužb. Delež pozitivnih testov je v povprečju znašal 27,4 odstotka.

Stanje se v posameznih regijah že izboljšuje, na primer v gorenjski in osrednjeslovenski regiji. Žal pa razmere ostajajo resne v vzhodnih regijah, slabšajo se tudi v obalno-kraški regiji in v primorsko-notranjski regiji. 14-dnevna incidenca je državi 963 okuženih na 100 tisoč prebivalcev, v Pomurju pa kar 1505, slabše je le še v koroški regiji.

covid2
Osebni arhiv
Delo v enoti za zdravljenje bolnikov covid-19

Še vedno je zelo resno stanje tudi v bolnišnicah, saj vedno več ljudi potrebuje zdravniško pomoč. Na intenzivni negi je trenutno 205 ljudi, kar je deset več kot dan prej. Zelo malo bolnikov so lahko čez vikend iz bolnišnice odpustili, pričakuje pa se tako Kacin, da jih domov lahko odšlo več danes.

O razmerah na Oddelku Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana pa je spregovoril prof. dr. Matjaž Jereb in poudaril, da nas je pandemija postavila pred dejstvo in da število razpoložljivih postelj v bolnišnicah komaj sledi potrebam okuženih bolnikov, ki zaradi hude ali kritične dihal potrebujejo bolnišnično obravnavo. Vse večji problem pa postaja pomanjkanje usposobljenega zdravstvenega kadra, ki prav tako zboleva.

Pravi še, da število novookuženih ne pada pričakovano, da bi se lahko razmere v bolnišnicah kmalu izboljšale. "Zato kdor misli, da lahko v sedanjih razmerah ob številu aktivno okuženih z novim koronavirusom nudijo vsem covidnim kot necovidnim bolnikom enako oskrbo, kot so jo lahko pred epidemijo, živi v nekem drugem svetu in daleč od realnosti."

covid-19 jelko-kacin ukom