vestnik

Trendi obolelih v zadnjih tednih so ugodni, vendar bo kultura druženja spremenjena. Poletja v tujini ne bo

D. N., 11. 4. 2020
Bobo
Klinika Golnik
Aktualno

O aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 so spregovorili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman ter predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Kopru Milan Krek.

Nadškof Zore je najprej izrazil sožalje vsem, ki so izgubili svojce, nato pa povedal, da smo vsi skupaj močni, da epidemijo omejimo in premagamo, če bomo ravnali odgovorno in prispevali svoj delež k zajezitvi te bolezni, je še dodal. Ker je jutri velika noč, največji krščanski praznik, je povabil vse, naj spremljamo blagoslov jedil pred televizijskimi ekrani ter naj se zjutraj zberemo pri velikonočnem zajtrku. Dodal je še, da imajo nekatere župnije že iz preteklosti omogočeno spremljanje svetih maš in obredov, ne bo pa to splošna praksa. "To je namenjeno starejšim in bolnim, ki ne morejo sodelovati pri maši, mladi pa so povabljeni, da se pridružijo občestvu. Sveta maša je vedno vključenost in sodelovanje. Gotovo v tem obsegu prenosi ne bodo ostali." 

nagovor, msgr
Slovenska škofovska konferenca
Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore je nagovoril vernike in vse prebivalce Slovenije.

Aleš Rozman iz klinike Golnik in Milan Krek iz OE NIJZ Koper sta pojasnila, v kolikšni meri se pretekle napovedi uresničujejo, kakšne so napovedi in kaj lahko pričakujemo v naslednjih dneh. 

V zadnjem tednu opažamo ugodne trende glede števila okuženih in sprejemov v bolnišnico, število obolelih namreč pada. Bistveno je, da teh prednosti in ugodnosti, ki smo jih dobili z ukrepi, ne bomo zapravili, je povedal Rozman. Želimo si, da bi število obolelih upadalo, pri tem pa optimistično razmišljamo o njihovem postopnem odpravljanju. V boju proti epidemiji smo do te točke ena najboljših držav, tako Rozman. "Ko bomo odpirali družbo, bo to treba storiti na pameten način, da ne bomo v isti situacijo. Bistveno bo, da se navadimo na našo realnost, ki bo ostala. Tesnih kontaktov se bo treba izogibati, nositi maske v javnosti," je še dodal. 

Klinika Golnik 2
ECE
Direktor klinike dr. Aleš Rozman

O tem virusu vemo, da ima širok razpon, okuženi lahko prenašajo bolezen nekaj dni. Lahko jo prebolijo asimptomatsko, lahko pa imajo težek potek bolezni. Kaj lahko pričakujemo za letošnje poletje, pa ne vem. Virus se ne obnaša kot sezonski virus, kaj bo z njim, ne vemo. Letos verjetno počitnic v tujini ne bo, kako bomo lahko potovali znotraj države bomo videli po epidemioloških trendih. Naša prihodnost bo drugačna kot do sedaj, navaditi se bomo morali na socialno distanco, naše življenje bo potekalo drugače. "Ne moremo si privoščiti, da bi epidemijo nekontrolirano spustili v prebivalstvo, ker bi to šlo preko kapacitet naših bolnišnic," je povedal Rozman in dodal, da prezgodnje sproščanje ukrepov pomeni škodo. Smiselno bi bilo odpirati tiste dejavnosti, kjer je malo kontaktov. Druženje, ki smo ga bili navajeni v času pred epidemijo, bi morali odriniti na stran. 

Milan Krek
STA
Milan Krek

"Kultura druženja vseh generacij bo spremenjena. Druženje, kot smo ga poznali do sedaj, bomo za nekaj časa morali preložiti. Vse bo drugače." je dodal vladni govorec Jelko Kacin.

Milan Krek je povedal, da gre epidemija svojo pot naprej. Zelo lepo se vidi, da so ukrepi, ki smo jih sprejeli, učinkoviti, preprečili smo strmi porast okuženih, ki bi lahko povzročil preveliko število smrti in preobremenil slovensko zdravstvo. "Odstotek se je nižal, ker smo sprejemali ukrepe. Danes smo na treh odstotkih, ampak ti rezultati nas opogumljajo in nam povedo, da smo na dobri poti. Potrebno je na tej poti vztrajati, do enega odstotka. Takrat lahko z veliko verjetnostjo rečemo, da smo epidemijo dobro obvladali," je še pojasnil Krek, ki je med drugim predstavil tudi podatke za sosednjo Italijo. 

Raziskovalci opozarjajo, da se razmere umirjajo. Predlagajo, da čez praznike naredimo vse, da se situacija ne bi poslabšala. Še vedno smo v občutljivi fazi, zato že en vikend lahko spremeni vse. Sprostitvene ukrepe lahko odpravljamo, ko bo situacija stabilna.  

slovenija koronavirus aktualno-stanje