vestnik

Stanovalce v domovih za starejše bodo prostorsko ločili

Vestnik, 1. 4. 2020
Nebojša Tejić/STA
Minister za zdravje Tomaž Gantar
Aktualno

Na novinarski konferenci so o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom spregovorili minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in vladni govorec Jelko Kacin.

Na začetku konference je spregovoril Kacin, ki je izpostavil, da ni dovolj zgolj upočasniti rast okužb. Edino, kar šteje, je, da začne število okužb padati, je še dodal. 

Kasneje je spregovoril Cigler Kralj, ki je povedal, da pravkar poteka krizni sestanek zaradi razmer v domovih za starejše, kjer je po državi že okuženih 137 stanovalcev. "Na današnjem sestanku z regijskimi koordinatorji smo izvedeli, da so delavci v domovih zelo izmučeni, zato smo se dogovorili, da bomo v te domove napotili zdravstveno usposobljene ekipe.

Janez Cigler Kralj
Primož Lavre
Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Poudarek sestanka je bil tudi na načinu, kako zagotoviti ločeno nastanitev in ločeno delo z oskrbovanci v treh delih, in sicer tako, da bodo zdravi stanovalci v enem delu, v enem delu bodo stanovalci, za katere se sumi, da so okuženi, v tretjem delu pa tisti, ki so oboleli," je še povedal. Dodal je, da je pomembno, da Skupnost socialnih zavodov upošteva smernice, ki jih je dala zdravstvena stroka. "Veliko domov pa žal ne more zagotoviti primerne organizacije dela za to, da bi čim bolj preprečili širjenje virusa. Razmišljamo o alternativnih rešitvah." Domovi starejših občanov so za oskrbovance njihov dom, zato bodo v stiku z vsemi domovi za ostarele in predstavniki štabov civilne zaščite, da bi skupaj našli primerno nego. 

Minister je še dodal, da je dobil vprašanje o tem, kako je urejen obračun stroškov za oskrbo oskrbovanca v domu, v kolikor je ta v domači oskrbi. Kot je pojasnil, ureditev ni prilagojena izrednim razmeram, o tem bodo zato kmalu odločali. "Oskrba se še vedno zaračuna, saj se varuje mesto v domu, odračuna pa se strošek hrane," je še pojasnil. 

ScreenShot3438
TV Slovenija
Minister za zdravje Tomaž Gantar na tiskovni konferenci.

Minister za zdravje je povedal, da se od vsega začetka zavedajo, da so domovi za starejše kritične točke, kjer je lahko največje število obolelih. "Iskali smo optimalne rešitve za organizacijo zdravstvenega varstva v domovih za starejše občane in v vzgojno varstvenih zavodih. V preteklem tednu smo zato na primarnem in sekundarnem nivoju imenovali koordinatorje, ki sodelujejo pri zdravstveni obravnavi starostnikov. Danes je bil zato tudi sklican sestanek z njimi, ker želimo izboljšati način obravnave," je povedal Gantar. Domov sicer, kot je povedal minister, ne morejo seliti v bolnišnico, lahko pa vzpostavijo dober nadzor nad okužbami, zato je potreben tudi dober zdravstveni nadzor zdravnikov in zdravstvenega osebja. V skladu s tem je tudi predvideno ločevanje oskrbovancev, na drugi strani pa redni pregledi s strani zdravstvenega osebja. "Z našim načinom dela poskušamo zagotoviti vse, da bi starostniki lahko v teh domih kljub okužbam bivali. Istočasno skušamo zagotavljati vsem tistim, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, to tudi uresničiti. V okolju, kjer bo to možno, bomo zdravi del prebivalcev selili v druge objekte v dogovoru z lokalnimi skupnostmi, da bi še dodatno pripomogli k preprečitvi širjenja okužb," je še povedal minister. 

Sledilo je še vprašanje za Kacina, ali bodo evidenci o okuženih dodali tudi evidenco ozdravljenih bolnikov za dvig morale. "Koliko bolnikov je bolezen prebolelo doma, urad vlade za komuniciranje ne ve, ko bo ministrstvo za zdravje to kompletiralo, vam bomo odgovore posredovali."

koronavirus novinarska-konferenca gantar kacin ribič
Kaj zdaj berejo drugi