vestnik

Stanje se umirja, bolnišnične postelje pa se vseeno polnijo

A.N.R.R,, 19. 4. 2021
STA
Mateja Logar
Aktualno

Aktualno stanje glede bolezni COVID-19 sta danes predstavili vladna govorka Maja Bratuša in Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

14-dnevna incidenca na ravni države je 563, med regijami, ki imajo najnižjo je tudi Pomurska regiji. 7-dnevna incidenca pa je 261,5, je povedala vladna govorka. 7-dnevno povprečje okužb je po zadnjih podatkih 785, dan prej je bila 792, kar kaže, da se znižuje. Še vedno pa se povečuje število obolelih, ki potrebuje bolnišnično nego. Teh je po zadnjih podatkih 652, od tega jih 157 potrebuje intenzivno nego.

Infektologinja Mateja Logar je povedala, da se situacija glede okužb v splošni populaciji umirja. Kar kaže, da so bili ukrepi v začetku aprila učinkoviti, še vedno pa ne kaže bolje kar se tiče potreb po bolnišničnem zdravljenju. Vse več je tudi potreb po intenzivni negi. »Ta konec tedna je bilo potrebnega veliko usklajevanja, da smo uspeli vse bolnike, ki so potrebovali namestitev, ustrezno oskrbeli,« je povedala Logarjeva.

karantena, izolacija
Profimedia
Kdaj karantena in kdaj samoizolacija?

Glede na odpiranje dejavnosti, je še enkrat opozorila na varnostne ukrepe. Eden teh je nošenje zaščitnih mask tudi v odprtih prostorih, če ne moremo zagotoviti varnostne razdalje. Virus se primarno širi s kapljicami, kar pomeni, se širi tudi pri govorjenju in kašljanju. Glasneje kot govorimo ali kričimo, daljšo pot lahko opravi in več možnosti je, da se kdo pri tem okuži. Potrebno je poskrbeti tudi za razkuževanje in higieno rok ter prezračevanje prostorov.

Karantena vs. samoizolacija

Pojasnila je tudi kakšna je razlika med samoizolacijo in karanteno. O samoizolaciji govorimo, ko nekdo zboli in mora biti zaradi bolezni izoliran v domačem okolju. Za to zadošča 10 dni, dodatni pogoj je še, da bolnik ni imel vročine zadnjih 48 ur. Karantena pa je ukrep, ki preprečuje, da ljudje, ki so bili v stiku z okuženim in nimajo bolezenskih znakov, ne prihajajo v stike z drugimi osebami in ne širijo okužbe.

Največ nejasnosti je, ko je okužba v družini. Karantena se prične ob zadnjem stiku z okuženim in ko v istem gospodinjstvu nekdo preboleva covid-19. Traja 10 dni od zadnjega stika z okuženim.

epidemija covid-19 ukom mateja-logar
Kaj zdaj berejo drugi