vestnik

Mateja Logar: Opažamo nevarno početje, da se ljudje namerno okužijo

A. N.R.R., 12. 4. 2021
STA
Mateja Logar
Aktualno

Aktualno stanje glede bolezni COVID-19 so predstavili Uroš Urbanija, direktor UKOM-a, Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, ter specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko.

Kot je povedal Uroš Urbanija, 14-dnevna incidenca na ravni državi še vedno ostaja visoka in je 654, najnižja pa je v Posavski in Pomurski regiji. 7-dnevna incidenca pa je 301. Sedemdnevno povprečje je 903. Povečuje se tudi število obolelih, ki potrebuje bolnišnično nego. Teh je po zadnjih podatkih 636, od tega je na intenzivni negi 142 oseb.

UKOM-Uros-Urbanija
Ukom
Uroš Urbanija

Mateja Logar pa je povedala, da glede na številke, ki so trenutno v Sloveniji, lahko z zmernim optimizmom ugotavljamo, da se je, eksponentna rast novookuženih ustavila, kar pa še ne pomeni, da je to čas, ko lahko rečemo, da nobeni ukrepi niso več potrebni. Število bolnikov v bolnišnicah, še posebno na intenzivnih enotah se še povečuje, kar pomeni, da moramo skrbeti, da ostane naš zdravstveni sistem vzdržen.

Narediti je potrebno vse, da zaustavimo širjenje in kroženje virusa. Spomnila je tudi, da je cepljenje tisto, ki nam bo omogočilo čimprejšnje umirjanje epidemije in čim prejšnji prehod na bolj normalen način življenja. Hkrati je pozvala vse, naj se odzovejo na cepljenje. S skupnimi močmi lahko vplivamo, kako bo epidemija potekala, pravi.

Največji vir okužb so stiki med ljudmi, ki niso bili ustrezno zaščiteni, ali se niso držali varnostnih ukrepov, to je nošenja mask, varnostne razdalje oziroma s bili dalj časa v zaprtem prostorih, ki niso bili ustrezno prezračeni.

Opozorila je tudi na nevarno početje, ki ga opažajo,  da se ljudje namenoma okužijo s koronavirusom, da bi imeli potrdilo o prebolevnosti in s tem določene ugodnosti. Prizadevali si bodo, da se to umakne iz faze ugodnosti.

semafor0904
GOV.si
Semafor sproščanja.

Nov vladni semafor pa je prinesel tudi nekaj sprostitev, na področju športa, storitvenih dejavnosti, kulture in podobno... Še vedno pa ni dovolj varno, da bi se odprle terase gostinskih lokalov, je povedala.  Zaprti prostori bodo tema naslednjih odločanj in spreminjanj.

Tomaž Vovko: Slike kot iz Bergama

O tem, kakšno je stanju v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru je spregovoril Tomaž Vovko. Povedal je, da je trenutno stanje zelo podobno tistim posnetkom, ki smo jih lansko leto februarja in marca gledali iz Italije, iz Bergama. Bolniki so eden poleg drugega, na aparatih, je še povedal. Povedal je še, da se s hudim potekom bolezni ne soočajo le starejši in tisti s šibkim zdravjem, ampak imajo vse več mlajših pacientov, ki so brez pridruženih bolezni. Tudi Vovko je odsvetoval namerno okuževanje, ker vsega, kar povzroča ta viruš, še ne poznamo. 
Nataša Juhnov
Respiratorji.
koronavirus bolezen-covid19 mateja-logar ukom epidemija
Kaj zdaj berejo drugi