vestnik

Album Sintur med najboljšimi v širši regiji

Tomo Köleš, 20. 1. 2019
Nataša Juhnov
Kitarist Iztok Rodež in kontrabasist Mojmir Wolf s preostalima članoma džeZZve, Dejanom Berdenom in Miranom Celcem, ob prehodu leta prejemata priznanja za album Sintur. 
Aktualno

Ob pregledu najboljših izdelkov prejšnjega leta smo že poročali, da so album Sintur prekmurskega etno džez kvarteta džeZZva novinarji portala Rockline uvrstili med deset najboljših slovenskih plošč leta 2018. A sloves omenjenega albuma je segel še širše.

Uveljavljeni glasbeni spletni portal Treći svijet (Tretji svet, www.trecisvijet.com) je namreč ploščo uvrstil na svojo lestvico Top 30 regionalnih džezovskih izdelkov leta 2018. Pri tem je kot regija seveda mišljen prostor nekdanje Jugoslavije, kar je vsekakor novo veliko priznanje za to pomursko zasedbo. »Sintur je nova plošča slovenske etno džez skupine džeZZva. Tretji avtorski album prinaša devet novih skladb, ki so jih ustvarili člani kvarteta v sestavi Dejan Berden – klavir in sintetizator, Iztok Rodež – kitare, Mojmir Wolf – kontrabas in Miran Celec – bobni. Pesmi Sintur, Sedem, Tink, Svobodno čez obzorje, Balldar, Zimske misli, Preplet, Ne orji, ne sejaj in Bruzel so nastale v obdobju zadnjih dveh let,« so o albumu zapisali pri omenjeni spletni strani.


289878ba8598ca91faef95fee91af710
Nataša Juhnov
Prekmurski etno džez kvartet DžeZZva.


»Kot gostja na plošči se predstavlja pevka Lina Rahne, ki je tudi soavtorica edine vokalne skladbe Preplet, ta pa je nastala na osnovi poezije znanega prekmurskega pesnika Milana Vincetiča. Fantje so album posneli konec prejšnjega leta v sodelovanju s produkcijsko hišo Road Production. Za miks in mastering je poskrbel Dejan Berden, naslovnica je delo Erike Mohorič iz podjetja Oblikovanje Imagineer, fotografije pa je posnel Marjan Vaupotič,« so sklenili opis izdelka na spletnem portalu Treći svijet.


»Uspelo nam je ujeti nekega duha časa, v katerem smo ustvarjali album ter nadgradili svoj zvok in strukturo skladb,« pa je ob tem dejal kitarist džeZZve Iztok Rodež, ki je razkril tudi, kaj ga danes navdihuje in kaj je zanj džez. »Sam ne razmišljam več na ta način o glasbi. Nekako se ne ubadam več s tem, ali kdo ustvarja džez, klasiko, rock, blues, pank, funk … Zame je glasba glasba. Če nima vpliva name, če se me ne dotakne, mi je vseeno, ali je to džez ali kaj drugega. V glasbi iščem občutke. Klasični »mainstream« džez mi je danes precej dolgočasen. A po drugi strani filozofija, ideja džeza kot neke odprte glasbene oblike ponuja toliko različnih morebitnih pristopov, da so neki odkloni džeza še dandanes zelo zanimivi. Ljudje, kot so Eberhard Weber, John Zorn, Bill Frisell, Christian Scott, skupina Oregon, Egberto Gismonti (da ne naštevam preveč), še danes ustvarjajo zelo vznemirljivo glasbo. In težko bi njihovo glasbo klasificirali kot džez. To je enostavno glasba.«

ade94c5541c3e3b7a577143660038ba6
Nataša Juhnov
Prekmurski etno džez kvartet DžeZZva.


Po lanskem uspešnem nastopu džeZZve v Franciji je zasedba že dobila tudi povabilo organizatorjev na letošnji festival Jazz a Vienne v Lyonu na začetku poletja. Igrali naj bi v arheološkem parku Cybelle, kjer poteka del festivala. Gre za enega izmed večjih džezovskih festivalov v Evropi, zato je že samo vabilo velika čast za člane kvarteta.

Nataša Juhnov
Prekmurski etno džez kvartet DžeZZva. 
album Sintur džezzva