vestnik

Ali nas čakajo novi presejalni programi za raka?

Vestnik.si, 10. 3. 2023
Nataša Juhnov
Rakičan, Dora, presejalni program DORA , Splošna bolnišnica Murska Sobota
Aktualno

Ob pričetku jubilejnega 40. slovenskega tedna boja proti raku so strokovnjaki razpravljali o novih presejalnih programih za raka.

Podlago za uvajanje novih presejalnih programov predstavljajo prenovljena priporočila za presejalne programe za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb, ki jih je konec preteklega leta sprejel Svet Evropske unije. Priporočila vključujejo poziv, naj se presejalni programi postopoma razširijo še na raka prostate in pljučnega raka, pod določenimi pogoji pa tudi na raka želodca.

Slovenija spada med tiste države članice, ki so v preteklosti uspele uvesti vse z dokazi podprte organizirane populacijske presejalne programe na način, da dosegajo izjemne rezultate in so zato dobro prepoznani in cenjeni tako v Sloveniji kot tujini. To sta programa ZORA in DORA, ki ju upravlja Onkološki inštitut, in Program Svit, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. 

f602329b2a5c8f1488c19a21966f9407
Nataša Juhnov
Program Svit deluje deset let.

Pri presejanju za pljučnega raka se je potrebno zavezati za najstrožje ukrepe za omejitev rabe tobaka in tobačnih izdelkov: »Tobak je najpomembnejši samostojni povzročitelj preprečljivih kroničnih bolezni in smrti, vključno s pljučnim in številnimi drugimi raki ter srčno-žilnimi boleznimi. Ni etično in tudi ne strokovno uvajati zgodnjega odkrivanja bolezni s presejanjem, če ne naredimo vsega, kar je v naši moči, da bi preprečljivo bolezen preprečili. Zato je nujno, da glede na strokovna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji na sistemski ravni uvedemo vse ukrepe, ki dokazano zmanjšujejo rabo tobaka in so predpogoj za družbo brez tobaka. Med te ukrepe sodita tudi povišanje cen tobaka in zmanjševanje dostopnosti do tobaka. Podpiramo tudi predlog sprememb Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je v javni obravnavi,« je povedala doc. dr. Urška Ivanuš, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

a635b0d45346483538fe9b95a3a6f9d1
Profimedia
Tobak je največji in hkrati najbolj preprečljivi dejavnik tveganja za razvoj raka. Pri presejanju za pljučnega raka, se je potrebno zavezati za najstrožje ukrepe za omejitev rabe tobaka in tobačnih izdelkov

presejalni-program rak