vestnik

(KOLUMNA) Ali razvoj regije bolj predstavlja nova LED svetilka ali znanje?

Tadej Ružič, predsednik Razvojnega sveta Pomurske regije, 13. 7. 2024
RC MS
Do tukaj je vse lepo in prav, ampak le do trenutka, dokler ne pridemo do konkretnega vprašanja, kako razdeliti denarno pogačo, ki je v določenem trenutku na razpolago in ki po navadi ni dovolj velika za potešiti vse trenutne apetite in potrebe.
Aktualno

Naslov je seveda namerna provokacija in namensko pretiravanje. Vendar v osnovi dokaj povedno. Zakaj?

Pred leti nas je kar nekaj posameznikov, ki nismo v funkciji lokalne politike ali na drug način izbirani na nekih splošnih volitvah, prevzelo del odgovornosti za sooblikovanje razvoja naše pomurske regije z zavedanjem, da nas bodo po sedmih letih sodili predvsem po tem, ali in koliko smo bili uspešni. Združeni smo v organ, poimenovan razvojni svet pomurske regije, ki ga poleg predstavnikov gospodarstva sestavljajo še predstavniki NVO, regionalnih razvojnih agencij, predstavnik madžarske narodne skupnosti in predstavniki lokalnih skupnosti. Torej sestava, ki naj bi v največji možni meri pokrivala različne interesne sfere deležnikov, ki jih razvoj naše regije zadeva. Vzporedno obstaja še drugi organ v funkciji razvoja regije, imenovan svet regije, ki ga sestavljajo izključno predstavniki vseh 27 lokalnih skupnosti, torej županje in župani. Odločitve sprejemamo z roko v roki, saj je tako edino prav in pravilno. Vsi skupaj torej peljemo postopke, znotraj katerih se je izoblikoval regionalni razvojni program, ki je osnovni zbir prepoznanih razvojnih projektov, ki naj bi z različnimi instrumenti financiranja v nekaj letih pripeljali k osnovnemu cilju, to je znižati razvojni zaostanek naše regije za drugimi območji naše države.



Do tukaj vse lepo in prav, ampak le do trenutka, ko pridemo do konkretnega vprašanja, kako razdeliti denarno pogačo, ki je v nekem trenutku na razpolago in ki po navadi ni dovolj velika za potešitev vseh trenutnih apetitov in potreb. V tem trenutku pa pridemo do bistvenega vprašanja in pogleda na to, kaj vsakdo od nas, ki zasledujemo razvojne cilje, kot razvojne prioritete sploh pojmuje. Pridemo torej do naslova tega sestavka, še enkrat, v zelo popačeni in pretirani obliki. Pridemo do vprašanja, kdo in kako v smislu razvoja postavlja vprašanje reševanja razvoja znotraj določene občinske meje oziroma ali se zaveda, da je razvoj regije možen le kot celostni razvoj regije ne glede na to, znotraj katere konkretne občine se neka stvar financira. Ali smo torej z razvojnim denarjem sposobni preseči občinske meje ali ne?



Sam pojmujem razvoj regije celostno in bom to stališče vedno in na polno zagovarjal. Po koncu zaupanega nam obdobja bom namreč zadovoljen, če bomo na eni strani ustvarili take bivalne razmere v smislu osnovne infrastrukture, ko so oskrba s pitno vodo, odvajanje in čiščenje odpadnih voda ali vzpostavitev informacijske strukture, da si bodo ljudje v naši regiji želeli bivati, tukaj ostali ali se sem preseljevali, po drugi strani pa pomagali gospodarstvu in drugim, predvsem izobraževalnim institucijam zagotoviti take možnosti, da bodo ljudje lahko pridobili potrebno znanje in imeli delo. Ker če imajo ljudje znanje in delo, ne odhajajo drugam, ostajajo tukaj, in če ostajajo tukaj, potrebujejo za svoje bivanje tudi vse druge institucije, pa naj gre za vzgojne, športne, kulturne, zdravstvene ali vse druge, v katerih potem spet nekdo drug najde delo in se tako sčasoma kepa veča v pozitivni smeri. To in edino to je po mojem mnenju odgovor na vprašanje o razvojnih prioritetah regije.

Zato bomo vsi zgoraj navedeni na resni preizkušnji že to poletje, ko se bomo morali v postopku sprejemanja dogovora za razvoj regij kot enega od instrumentov financiranja razvojnih prioritet dogovoriti, kako in za kaj, seveda znotraj postavljenih kriterijev, nameniti skoraj 39 milijonov, ki so nam na razpolago. Ker sem v svoji karieri dobro spoznal, kaj pomeni najprej ustvariti milijon, da ga lahko potem porabiš, je to ogromen denar, sploh če ti ga nekdo da tako na pladnju, četudi se v tem trenutku zdi, da namen ni najbolj skladen s potrebami. Hitro se bo namreč pokazalo, kako kdo od vseh nas, ki nam je razvoj regije na neki način zaupan, razume svoje poslanstvo. Verjamem, da je kakšen posameznik, ki očitno v razočaranju, ker trenutna sredstva ne omogočijo v občini, ki jo vodi, financiranja tiste zadeve, ki si jo je zamislil, izjavi nekaj v tem smislu, da pri takem odločanju le trati čas in se bo raje posvetil problemom v svoji lokalni skupnosti, res v manjšini. Verjamem torej, da večino predstavljamo vsi tisti predstavniki vseh deležnikov vključno s predstavniki lokalnih skupnosti, ki razumemo poslanstvo razvoja regije v smislu kombinacije zagotavljanja osnovnih tako infrastrukturnih kot izobraževalnih ter gospodarskih pogojev, da bomo tukaj ustvarjali, ostajali in želeli živeti. Na nivoju regije, regije Pomurje.

regionalni-razvoj kolumna dogovor-za-razvoj-regije