vestnik

Alja Rajbar Pertoci na natečaju osvojila priznanje za pot v prihodnost

Damjana Nemeš, 12. 12. 2022
Osebni arhiv
Alja Rajbar Pertoci je priznanje prejela iz rok evropskega poslanca Milana Brgleza. Foto Osebni arhiv
Aktualno

Dijakinja Gimnazije Murska Sobota Alja Rajbar Pertoci v nagrajenem eseju o glasu mladih

Evropski poslanec Milan Brglez je pod okriljem Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu minulo šolsko leto razpisal drugi natečaj Evropska unija mladih za literarna in umetniška dela za slovenske srednje šole. Tema natečaja je bila Evropska unija mladih, dijakinje in dijaki pa so morali napisati esej, posneti fotografijo ali video ali ustvariti kakšen drug umetniški izdelek, s katerim bi povedali, kako bi bila  Evropska unija narejena po njihovi meri in da bi se v njej najbolje počutili.

Na natečaju je z esejem sodelovala tudi dijakinja 2. letnika Gimnazije Murska Sobota Alja Rajbar Pertoci iz Tropovec in si za svojo zgodbo prislužila priznanje za doseženo 2. mesto v kategoriji esej. V njem je s pomočjo časovnega stroja odpotovala v prihodnost, natančneje v leto 2032, in skozi oči mlade poslanke v Evropskem parlamentu predstavila življenje v Evropski uniji, oblikovani po njenih željah.

alja, rajbar, pertoci, natečaj, evropski-parlament
Jure Kljajić
Alja Rajbar Pertoci: "Zelo sem ponosna na ta dosežek." Foto Jure Kljajić

»Kot predstavnica Slovenije sem v Evropskem parlamentu predstavila glas državljanov, glas mladih. Preden sem zasedla to mesto, sem zbirala informacije, se pogovarjala s svojimi vrstniki in tudi sama razmišljala o tem, kaj si dejansko želim, kaj pravzaprav pričakujem od Evropske unije,« je med drugim zapisala v eseju. Njena vizija v eseju je bila, da bi vsi mladi dobili možnost brezplačnega izobraževanja, poleg tega možnost izkustvenega učenja in opravljanja poklica, za katerega so se priučili oziroma ga želijo opravljati.

Kot nam je opisala Rajbar Pertocijeva, ki je bila med najmlajšimi sodelujočimi na natečaju, pisanje ni bilo enostavno, saj so bili omejeni na zgolj eno temo. »Kar nekaj časa sem zato brskala za podatki o Evropski uniji, o njenem nastanku, o tem, kakšne so njene temeljne naloge. To sem nato skušala tudi čim bolj smiselno vključiti v esej.« Pri pisanju ji je z napotki pomagala mentorica Tadeja Filo, profesorica slovenščine.

Priznanje za doseženo 2. mesto na natečaju je dijakinja soboške gimnazije iz rok poslanca Brgleza poleg drugih najbolje uvrščenih dijakov in dijakinj prejela nedavno na podelitvi v mestni hiši v Ljubljani. »Zelo sem ponosna na ta dosežek. Tudi domači so bili zelo veseli priznanja, ki sem ga prejela,« nam je še zaupala Alja Rajbar Pertoci.

alja-rajbar-pertoci evropska-unija-mladih natečaj