vestnik

Altrad Liv zaprl vrata. Podjetniki se delavcem že oglašajo

Majda Horvat, 15. 7. 2023
Jure Zauneker
Delavci so prejeli vsa izplačila, ki jim pripadajo zaradi likvidacije podjetja
Aktualno

Delavci prejeli vsa izplačila, ki jim pripadajo zaradi likvidacije podjetja

Podjetje Altrad Liv, ki je imelo pri Svetem Juriju v Občini Rogašovci proizvodnjo mešalnikov betona, je v postopku likvidacije zaposlenim izplačalo vse obveznosti po pravicah, ki jim zakonsko pripadajo, in to v višini sto odstotkov. »Vodstvo družbe je spoštovalo dogovor s sestanka, na katerem so nas seznanili z namero lastnika, da bo družbo likvidiral,« je povedal Robert Seršen, sekretar regijske organizacije SKEI za Pomurje in predsednik sindikalne podružnice v Altradu Livu. Zaposleni so prejeli tudi sorazmerni del letošnjega regresa, v poprečju je bil ta izplačan v višini polovice minimalne plače. Selitev strojev in opreme v drugo podjetje v lasti istih lastnikov, Altrad Limex v Dolnjem Miholjacu na Hrvaškem, ki prevzema tudi proizvodni program Altrada Liva, in pospravljanje prostorov sta namreč trajala do junija.


Ta rok so postavili že konec lanskega leta ob napovedi postopka likvidacije. Prav tako so bile zaposlenim izplačane celotne odpravnine, starejšim delavcem tudi za čas zaposlitve pri podjetju Liv Postojna, predhodniku podjetja Altrad Liv. V tem je bilo nazadnje zaposlenih 25 delavcev. Nekaj se jih bo upokojilo, drugi pa so si že ali si še bodo poiskali delo pri novih delodajalcih. Nekaj podjetij z dejavnostjo kovinskopredelovalne industrije je delavcem pred zaprtjem obrata predstavilo možnost zaposlitve pri njih, pove Seršen, kako so se posamezniki odločali glede novih zaposlitev, pa nima informacij.

sv-jurij, altrad-liv
Jure Zauneker
Obrat s proizvodnjo betonskih mešalnikov je podjetje Liv Postojna pri Svetem Juriju postavilo v osemdesetih letih.


Obrat s proizvodnjo betonskih mešalnikov je podjetje Liv Postojna pri Svetem Juriju postavilo v osemdesetih letih. Zanj si je zelo prizadevala tamkajšnja krajevna skupnost, ki je v ta namen celo poiskala zemljišče, toda Postojnčani so obrat leta 2004 prodali francoski družbi Altrad. Ta je zdaj tudi lastnik parcele in objektov. Občina zato ne more vplivati na odločitve lastnikov, kaj bodo s tem premoženjem, kljub temu pa je, pravi župan Občine Rogašovci Rihard Peurača, že v začetku leta Pomursko gospodarsko zbornico seznanil s tem, da bodo pri njih na voljo prostori, primerni za zagon neke proizvodnje. Po nekaterih ustnih informacijah naj bi se zanje že tudi zanimalo nekaj podjetnikov. »Dobro bi bilo, če bi se našel dovolj močan vlagatelj, ki bi lahko vse skupaj prevzel, a morda bi bila še boljša rešitev, če bi se našlo več manjših vlagateljev, ki bi prevzeli vsak svoj del paviljona. Na tej lokaciji bi se namreč lahko ob nekih skupnih prostorih odvijalo več proizvodnih dejavnosti. Ampak kot rečeno odločitev je stvar lastnikov,« še pove župan.



Obrat, ki je v najboljših časih zaposloval okoli 120 ljudi, je imel v preteklosti pomembno zaposlitveno in socialno vlogo na Goričkem, zdaj velikih posledic zaradi zapiranja ob manjšem številu zaposlenih in zaradi splošnega pomanjkanja delavcev v lokalni skupnosti ne bodo čutili. Vsekakor pa je v interesu občine, da se v izpraznjenih prostorih znova zažene neka proizvodnja bodisi z enim ali več podjetji ter da se ustvarijo delovna mesta s primerno dodano vrednostjo, je še poudaril župan Rihard Peurača, kajti delovna mesta so tudi osnova za razvoj skupnosti.

altrad-liv zaprtje