vestnik

Ambrozija na brežinah jezi kmete   

Janko Votek, 24. 8. 2018
Arhiv Vestnika
Ambrozija na brežinah potokov jezi kmete.
Aktualno

Seme zrele ambrozije namreč veter raznaša po njivah.

Sredi julija je Kmetijsko gozdarska zbornica objavila obvestilo, v katerem je kmete opozorila, da so v skladu s predpisi dolžni imetniki zemljišč dolžni sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih. To opozorilo je veljalo za upravljavce cest, železnic, letališč in parkov ter za občine, kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike, upravljavce ali najemnike zemljišč. V tem opozorilu je tudi jasno zapisano, da so imetniki zemljišč dolžni poskrbeti, da ambrozija ne cveti in ne semeni.Ambrozija začne vznikati že zgodaj spomladi, cveteti pa začne v sredini julija in cveti do oktobra. Višek cvetenja je v avgustu in začetku septembra. Seme začne dozorevati avgusta. Rastline pelinolistne ambrozije je treba odstraniti pred cvetenjem oziroma tvorbo semen. Lahko se izpuli cela rastlina, ali pa se jo v sezoni večkrat pokosi.


8d05871550de16691ee22390875eeb4e
Gregor Grosman
Seme zrele ambrozije veter raznaša po njivah.


Opozorilo je jasno, problem pa je, da ga ne spoštuje ena od pomembnih državnih institucij, in sicer Direkcija za vode. Ta je po vsebini tega opozorila prav tako dolžna odstranjevati ambrozijo, pa tega ne počne.


Kar nekaj kmetov v noršinski katastrski občini, ki imajo zemljišča ob martjanskem potoku, nas je opozorilo, da so razmere nevzdržne.

V preteklosti se s problemom ambrozije niso srečevali. Zdaj, ko se je začela pojavljati, jo skrbno odstranjujejo, vendar se bojijo invazije te tujerodne rastline. Problem je neredno vzdrževanje, oziroma košnja brežin martjanskega, pa tudi drugih, potokov. Brežine še vedno niso pokošene, ambrozija na brežinah pa zaradi vročinskega vala že semeni. Ob vsakodnevnih vetrovih pa se seme raznaša po njivah in ob napovedanem dežju bo tudi ostalo na njivah. Vodja sektorja za območje Mure Anton Kustec nam je povedal, da s košnjo niso mogli začeti, ker niso imeli denarja. Zdaj, ko je denar na voljo, bodo začeli kositi. To je po svoje nenavadno, saj direkcija ima sklenjene pogodbe z izbranim izvajalcem za vzdrževanje vodotokov. Če ta ni pripravljen opraviti del, ko je to potrebno, bi že enkrat bil čas, da izberejo novega izvajalca. Nenazadnje država vsako leto zagotovi sredstva za minimalno vzdrževanje vodotokov.
direkcija za vode ambrozija brežina