vestnik

Ambrozija že cveti in ogroža zdravje. Kaj je njen naravni sovražnik

Majda Horvat, 16. 8. 2021
Arhiv Vestnika
Sadike ambrozije je potrebno populiti pred cvetenjem. Rastlin se ne sme odlagati v kompostnik
Aktualno

V Lendavi so že izmerili obremenitev zraka s cvetnim prahom ambrozije, ki lahko vpliva na zdravje. Odstranjevanje ambrozije je zakonska dolžnost, a načini pogosto neučinkoviti. V Vipavski dolini ambrozijo uničuje tudi hrošč, ambrozijev lepenjec.

Sončno vreme je ugodno za sproščanje cvetnega prahu, kar prinaša težave ljudem z alergijami, v nižinah pa je začela cveteti tudi ambrozija. Obremenjenost zraka s prahom ambrozije je še nizka, a se bo postopoma povečevala do srednje visokih in visokih vrednosti. V Lendavi so na primer že našteli več kot 20 zrnc v kubičnem metru zraka, kar že lahko vpliva na zdravje, ugotavlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Ambrozija bo v prihodnjih tednih tvorila semena, zato jo je treba čim prej odstraniti. Z odstranjevanjem rastline se zmanjša količina cvetnega prahu in razvoj semen, ki zelo dobro prezimijo, njeno odstranjevanje pa tudi nalaga zakon.

a4cc3e4f480d14fde62a7f83a9261b37
arhiv Vestnika
Ambrozija

V tem času, ko nas spet ogroža ambrozija,  je pri založbi univerze v Mariboru izšla monografija Priporočila za nekemično zatiranje pelinolistne ambrozije avtorjev dr. Andreja Paušiča iz Lendave ter dr. Maria Lešnika. Knjiga je v digitalni obliki in je dostopna vsem. V njej predavatelja na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru predstavljata različne načine zatiranja ambrozije. Zelo podrobno so predstavljene najpomembnejše mehanske metode in tehnike zatiranja ambrozije, zanimivo pa je tudi zadnje poglavje v knjigi, ki govori o biotičnih metodah.

e42c13cf4491447bac9d84440b2d232b
Nataša Juhnov
Ambrozija je bila značilnost ravninskega dela Prekmurja, zdaj se z njo srečujemo že v celotnem Pomurju.

Kot navajata avtorja, se je v Sloveniji začel samodejno širiti hrošč ambrozijev lepenjec (Ophraella communa), ki je prišel iz Italije, sicer pa izvira iz ZDA. Pri prvih opazovanjih v Vipavski dolini med letoma 2017 in 2018  so ugotovili, da so ti hrošči na številnih rastiščih povzročili popoln golobrst ambrozije. Lepenjec se lahko uspešno razvija na celotnem ozemlju Slovenije, vsaj do nadmorske višine 1300 metrov.

d80859989cf028687bc08e098b18d74e
fotografija Gregor Grosman
Škodljiva Ambrozija

Ambrozija je invazivna tujerodna rastlina, njen pelod pa je tako oblikovan, da dolgo ostaja v zraku in je dobro ploven ter potuje na krajše in daljše razdalje. Cvetoča ambrozija ima zelo visoko količino peloda, zato so ob njegovi plovnosti tudi koncentracije lahko visoke. Če se ambrozija nahaja nekje v bližini, so najvišje obremenitve zaznane že po šesti uri zjutraj in trajajo do večera, ko se nekoliko zmanjšajo.

Arhiv Kmetijski gozdarski zavod
Ambrozijev lepenjec.
ambrozija cvetenje alergije hrošč