vestnik

Američani in Poljaki zaprli most na Muri

Vestnik.si, 15. 5. 2019
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Med 22. in 5. uro zjutraj bo zaprta cesta na mostu čez Muro pri Veržeju zaradi vojaške vaje.


Tudi v Pomurju poteka mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2019, na kateri sodeluje 6000 pripadnikov vojsk 15 zavezniških in partnerskih držav. Vaja, ki jo vodijo slovenska, hrvaška in ameriška vojska v Evropi, poteka v Sloveniji, na Hrvaškem in Madžarskem. V Sloveniji se bo vse do 12. junija urilo okrog 3000 vojakov oboroženih sil Slovenije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nemčije, Poljske in Severne Makedonije.
Eno od vadišč je tudi letališče Rakičan z okolico. Scenarij vaje na prekmurskih tleh je bil, da so letališče zasedle sovražnikove sile. V noči na soboto so se s padali na območje med Dokležovjem in Rakičanom spustili vojaki Poljske, izvidniki, ki so opravili vse potrebno za napad, med drugim zavarovali cestni in železniški most čez Muro. V noči na ponedeljek je nato sledil večji letalski desant Američanov, ki so po scenariju po srditem boju osvobodili letališče.


Danes zvečer pa aktivnosti potekajo na cestnem in železniškem mostu čez reko Muro, ko je tudi zaprta cestana mostu čez Muro pri Veržeju.


Iz SV so sporočili, da skupna usposabljanja zavezniških in partnerskih vojsk krepijo usposobljenost in pripravljenost sodelujočih, so pa tudi priložnost za osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje in graditev učinkovitejših, bolj odzivnih sil za ohranjanje miru. Cilj letošnjih regijskih vaj je namreč doseganje hitrega in neoviranega premika sil in opreme čez ozemlja več držav, saj sta za ohranjanje varnosti ključna hitrost in učinkovitost skupnega delovanja.

vojska rakičan letališče vojska