vestnik

Ameriške zdravstvene oblasti sumijo, kaj je vzrok za skrivnostni hepatitis

STA, 30. 4. 2022
Nataša Juhnov
V Sloveniji obstaja sum na hepatitis neznanega izvora doslej pri enem otroku.
Aktualno

Ameriške zdravstvene oblasti menijo, da bi bil lahko adenovirus vzrok za primere novega akutnega hepatitisa neznanega izvora pri majhnih otrocih. Analiza primerov okužb s hepatitisom pri skupini otrok v ameriški zvezni državi Alabama je namreč pokazala, da so bili pozitivni na skupni patogen adenovirus tipa 41.

Analiza nepojasnjenih primerov hepatitisa pri zelo majhnih otrocih v ZDA je tamkajšnje zdravstvene oblasti napeljala na domnevo, da bi bil lahko povzročitelj hudega vnetja jeter adenovirus.Devet majhnih otrok iz ameriške zvezne države Alabame, ki jih je prizadel skrivnostni hepatitis, je bilo vseh pozitivnih na skupni patogen, imenovan adenovirus 41, je v petek pokazala študija Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

"V tem trenutku verjamemo, da je adenovirus lahko vzrok za te prijavljene primere, vendar se preiskujejo tudi drugi možni okoljski in situacijski dejavniki," je v izjavi ob objavljeni raziskavi sporočil CDC. Raziskava se posebej osredotoča na grozd okužb v Alabami, čeprav se preiskave nadaljujejo po vsej ZDA.

Znano je, da adenovirus 41 povzroča gastroenteritis pri otrocih, vendar "običajno ni znan kot vzrok za hepatitis pri sicer zdravih otrocih", so pojasnili pri CDC.

Raziskava je pri tem izključila druge pogoste izpostavljenosti, vključno s covidom-19, virusi hepatitisa A, B in C, ki so najpogostejši vzroki hepatitisa v ZDA, nadalje avtoimunski hepatitis in Wilsonovo bolezen, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki povzema ugotovitve CDC.

Omenjenih devet primerov v Alabami so zabeležili med oktobrom lani in februarjem letos. Trije otroci so imeli akutno odpoved jeter, od teh so morali dvema presaditi jetra.

Šest otrok je bilo pozitivnih na virus Epstein-Barr, vendar niso imeli protiteles, kar kaže na zgodnjo okužbo, ki ni bila aktivna, še navaja raziskava.

Večina otrok je pred hospitalizacijo bruhala in imela drisko, nekateri pa so imeli simptome okužbe zgornjih dihal. Med hospitalizacijo je večina otrok imela porumenele oči in porumenelo kožo ter povečana jetra.

Primeri tudi v Evropi, v Sloveniji sum 

ZDA sicer niso edina država, prizadeta zaradi pojava tega za zdaj nepojasnjenega hepatitisa. Tudi v Evropi je bilo ugotovljenih na desetine primerov, ki vzbujajo strah pred novo epidemijo, še poroča AFP. V Sloveniji obstaja sum na hepatitis neznanega izvora doslej pri enem otroku.

Tiskovna konferenca Pediatrična klinika Ljubljana_28_4_2022
Sašo Švigelj
Tiskovna konferenca o akutnem hepatitisu nejasnega vzroka pri otrocih


Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je v četrtek sporočil, da so hudi primeri hepatitisa neznanega izvora pri majhnih otrocih zaskrbljujoči dogodek za javno zdravje. Bolezen je po oceni ECDC precej redka, vendar je tveganje za otroke zaradi možnih posledic ocenil kot visoko.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je doslej poročala o okoli 170 primerih, od tega so najmanj 17 otrokom presadili jetra, eden pa je umrl.

Sašo Švigelj
Tiskovna konferenca o akutnem hepatitisu nejasnega vzroka pri otrocih
zda bolezen otroci
Kaj zdaj berejo drugi