vestnik

Joe Biden je izvoljen za 46. predsednika ZDA: "Počaščen sem, da ste me izbrali za vodenje naše velike države"

Vestnik, STA, 7. 11. 2020
Reuters
Napovedovala se je zmaga v Pensilvaniji. Zdaj je tudi dosežena.
Aktualno

Demokratski kandidat Joseph Biden je glede na projekcije ameriških medijev zmagal tudi v zvezni državi Pensilvanija in tako v boju za predsedniški položaj premagal dosedanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Skupaj z Bidnom je izvoljena tudi Kamala Harris in se zapisala v zgodovino kot prva podpredsednica Amerike.

77-letni Biden je osvojil ključnih 20 elektorskih glasov v Pensilvaniji, s čimer se je njegovo število povečalo na 273 in presegel prag 270, s tem je premagal dosedanjega predsednika Donalda Trumpa. Nekdanji ameriški podpredsednik je glede na posodobljene rezultate volitev v zvezni državi Pensilvanija osvojil 3.345.906 glasov, Trump pa 3.311.448. S tem ko je prednost povečal na nekaj manj kot 34.500 glasov, so ga ameriški mediji, vključno s tiskovno agencijo AP in televizijo CNN, razglasili za zmagovalca volitev v tej zvezni državi, ki prinaša 20 elektorskih glasov.

Najstarejši predsednik ZDA

Joe Biden je v prvem odzivu na Twitterju zapisal, da je počaščen, da so ga Američani izbrali za vodenje velike države. "Delo, ki je pred nami, bo težko, vendar vam obljubljam, da bom predsednik vseh Američanov, ne glede na to, ali ste glasovali zame ali ne," je poudaril. "Ohranil bom zaupanje, ki ste ga položili vame," je še tvitnil demokratski politik, ki mu bo v njegovem tretjem poskusu od leta 1988 vendarle uspel vstop v Belo hišo. Če bo njegova izvolitev tudi uradno potrjena, bo postal najstarejši ameriški predsednik doslej. 20. novembra bo namreč dopolnil 78 let.

Donald Trump Reuters 2
Reuters
Donald Trump je izgubil volitve

Trump poraza ne priznava

Dosedanji predsednik Donald Trump iz vrst republikancev se bo moral tako s predsedniškega položaja posloviti že po enem mandatu. A Trump poraza ni pripravljen priznati. Kot poroča CNN, so iz njegove kampanje sporočili, da volitve zanj še niso končale in bo v ponedeljek začel postopke, da se zagotovi spoštovanje zakonov in da bo izvoljen legitimni zmagovalec."Vsi vemo, zakaj Biden tako hitro nastopa kot zmagovalec in zakaj mu vsi zavezniki v medijih tako pomagajo: nočejo, da pride na dan resnica," je dejal Trump po poročanju tujih tiskovnih agencij. Trump je poudaril, da zvezne države izidov volitev še niso potrdile, njegova kampanja pa je sprožila številne pravne spore. 

kamala harris
Profimedia
Kamala Harris je marca podprla Bidnovo predsedniško kandidaturo.

Kamala Harris prva podpredsednica v zgodovini

Senatorka iz Kalifornije, 55-letna Kamala Harris, bo v primeru potrditve zmage demokrata Josepha Bidna na predsedniških volitvah postala podpredsednica ZDA. Bo prva ženska na tem položaju, sicer pa je bila komaj tretja podpredsedniška kandidatka večje stranke v zgodovini ZDA in obenem prva temnopolta ter hkrati tudi azijskega izvora. Kamala Devi Harris se je rodila leta 1964 v Kaliforniji. Po študiju prava je začela kariero kot tožilka. Leta 2003 je bila izvoljena za okrožno tožilko San Francisca in na tem položaju je ostala do leta 2011, ko je nastopila položaj pravosodne ministrice Kalifornije. Leta 2016 je zmagala na volitvah za zvezni senat. Ko se je leta 2019 odločila za predsedniško kandidaturo, je veljala za kandidatko z možnostmi za uspeh, v kampanji, iz katere je decembra lani zaradi pomanjkanja podpore in sredstev izstopila, je ostro napadla Bidna zaradi odnosa do rasne politike v 70. letih prejšnjega stoletja.

ameriške-volitve joe-biden donald-trump