vestnik

Andrej Smodič odhaja iz zadruge

Janko Votek, 8. 1. 2019
Nataša Juhnov
Alojz Štuhec, predsednik upravnega odbora KZ Ljutomer - Križevci, nam je potrdil, da Andrej Smodič odhaja iz zadruge. 
Aktualno

Novega direktorja še nimajo – Smodič odhaja v Kmetijsko gospodarstvo Lendava, ki je zanj nov izziv

Andrej Smodič je postal direktor Kmetijske zadruge (KZ) Ljutomer - Križevci aprila 2016. Takrat je bila zadruga na robu propada. Vzroka sta bila kriza vodenja in tudi neustrezen nadzor upravnega odbora nad takratnim poslovodstvom.


Zadrugo sta obvladovala dva človeka. Člani upravnega odbora in člani zadruge so bili nemočni. Potrebnega je bilo nekaj časa, da se je najprej konsolidiral upravni odbor, ki je takoj odločno ukrepal in zamenjal takratno direktorico Bernardko Hlebič. Za direktorja so takrat imenovali Andreja Smodiča, ki je prej vodil Vrtnarstvo v Panviti. Andrej Smodič je že takrat imel na mizi poleg ljutomerske ponudbe tudi ponudbo Jožefa Magyarja – lastnika in direktorja Kmetijskega gospodarstva (KG) Lendava. Kot je povedal ob imenovanju za direktorja KZ Ljutomer - Križevci, so ga pri odločitvi vodili izzivi. Ob finančni sanaciji sta bila potrebna tudi tehnološka sanacija zadruge in uvajanje novih programov, ki bi prinašali več, tako zadrugi kot kmetom. Andrej Smodič je prepričan, da jim je to uspelo.


To nam je potrdil tudi predsednik upravnega odbora zadruge Alojz Štuhec. Poudaril je, da je bilo sodelovanje med direktorjem in upravnim odborom korektno. Upravni odbor je bil seznanjen z vsemi poslovnimi dogodki v zadrugi in tudi pri vseh odločitvah je sodeloval. Rezultat tega sodelovanja je, da je zadruga danes na trdnih finančnih temeljih. Poleg tega pa ji je uspelo narediti pomemben razvojni preboj. Eden od večjih uspehov je gotovo sanacija oljarne. Začeli so pridelovati nove tržno zanimive kulture. Zadruga je začela razvijati lastno blagovno znamko, pod katero bo tržila svoje pridelke in izdelke. Za upravni odbor je bila odločitev Andreja Smodiča presenečenje, po drugi strani pa tudi razumejo, da je KG Lendava zanj nov izziv. Naloga upravnega odbora je, da do konca meseca najde novega direktorja. Alojz Štuhec je poudaril, da bilo nekorektno kakršno koli zavlačevanje upravnega odbora, saj bi s tem pohodili dogovorjeno ob imenovanju Smodiča za direktorja. Ta ob imenovanju ni imel posebnih zahtev ali klavzul, ki bi jih morali vgraditi v njegovo pogodbo. Zadruga je, po Štuhečevi oceni, danes uspešna zaradi dobrega in korektnega dela zaposlenih v zadrugi in po drugi strani zaradi ponovne vzpostavitve zaupanja med kmeti in zadrugo.

Nataša Juhnov
Andrej Smodič zapušča zadrugo v dobrem stanju in na stabilnih temeljih. 
zadruge