vestnik

Anton Cigan in Peter Tibaut slovenska obrtnika leta. To je zgodba rasti od garažne obrti do sodobnega podjetja

Majda Horvat, 10. 12. 2023
Jure Kljajić
Prestižno priznanje je tudi priznanje vsem zaposlenim, pravita Anton Cigan in Peter Tibaut, dan po podelitvi so ta uspeh skupaj proslavili.
Aktualno

Podjetje, ki danes zaposluje 20 delavcev, v tej obliki ustanovili leta 2008, temelje zanj pa postavili že leta 1990

Anton Cigan in Peter Tibaut, družbenika v podjetju KIT Žižki, proizvodnja kovinske opreme, d. o. o., sta postala obrtnika leta. Priznanje podeljuje Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) z namenom spodbujanja odličnosti ter kakovosti v obrti in podjetništvu, z njim izraža tudi poklon vsem, ki so z večletnim delom in prizadevanji, pa tudi z odrekanji ustvarili uspešno poslovno zgodbo. Na tak način je zraslo tudi družinsko podjetje v Žižkih, od začetne »garažne« obrti do sodobnega podjetja, ki se po doseženem uvršča v krog najboljših v državi.

Čutijo ponos in hvaležnost

Priznanje OZS je bilo veliko presenečenje in dan po podelitvi se vseh razsežnosti tega sploh še ne zavedamo, povesta Anton Cigan in Peter Tibaut. Ob tem čutita ponos in hvaležnost vsem, ki so opazili njihovo delo in dosežke, najprej Območni obrtno-podjetniški zbornici Lendava, ki jih je predlagala za izbor, ter strokovni komisiji OZS, ki se je tudi z ogledom podjetja prepričala o tem, kako delajo.

kit-žižki
Jure Kljajić
Priznanje podeljuje Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije z namenom spodbujanja odličnosti ter kakovosti v obrti in podjetništvu, z njim izraža tudi poklon vsem, ki so z večletnim delom in prizadevanji, pa tudi z odrekanji ustvarili uspešno poslovno zgodbo.


Prestižno priznanje je tudi priznanje vsem zaposlenim, pravita družbenika, dan po podelitvi so ta uspeh skupaj proslavili. »Pri nas delavec ni številka, ampak je ime. Ne zato, ker nismo veliko podjetje, ampak ker smo kolektiv in ker se srečujemo ter poznamo tudi zunaj delovnega časa,« pove Peter Tibaut. Anton Cigan pa podčrta: »Zavedamo se, da dobri odnosi in zadovoljstvo zaposlenih vplivajo na motiviranost, produktivnost in kakovost ponudbe podjetja. Zato skrbimo za prenos znanja, usposabljanje, za zdravo in varno delovno okolje ter za socialno varnost.«

kit-žižki, peter-tibaut
Jure Kljajić
Peter Tibaut: »Veliko lažje je odločati, če sva pri tem dva. Seveda prihaja tudi do situacij, da ima vsak svojo zamisel, vendar z dogovorom najdemo skupno pot.«

Plača je pomembna, vendar ni vse

Take odnose v podjetju gradijo na več načinov. Na prvem mestu je zagotovo plača, vendar ta ni vedno najpomembnejša, pravi Anton Cigan. Pomembni so medsebojni odnosi, spoštovanje in iskrena zahvala za opravljeno delo, pa tudi razumevanje za potrebe zaposlenih na primer s prilagajanjem delovnega časa zaradi skrbi za družinske člane ali ob kakšnih drugih potrebah. Za ustvarjanje kolektiva so pomembna tudi sproščena druženja, vsaj enkrat na leto na družinskem pikniku in na skupnem izletu. Krona vsega pa sta odgovornost do dela, tako vodstvenih delavcev kot delavcev v proizvodnji, in zavedanje, da je uspeh mogoč s skupnim ustvarjanjem.



Prejemnika priznanja sta podjetje, ki zdaj zaposluje 20 delavcev, v tej obliki ustanovila leta 2008, temelje zanj pa je že leta 1990 z obrtniško proizvodnjo preprostih kovinskih izdelkov postavil Štefan Tibaut. Na svoja naslednika, zeta Antona in sina Petra, je prenesel znanje in načela poslovne kulture, temelječe na dobrem delu, poštenosti in iskrenem odnosu. »Tast je bil moj vzornik. Naučil me je, kako je treba delati in da je pri tem treba imeti red,« pove Anton Cigan.

kit-žižki, anton-cigan
Jure Kljajić
Anton Cigan: »Zavedamo se, da dobri odnosi in zadovoljstvo zaposlenih vplivajo na motiviranost, produktivnost in kakovost ponudbe podjetja.«


Podjetje je začelo poslovati v času, ki ga je močno zaznamovala finančna in gospodarska kriza, marsikdo je imel takrat tudi pomisleke glede prihodnosti podjetja, če bosta to vodila dva člana širše družine. Kljub manj obetavnim začetkom sta družbenika s petnajstletnim skupnim delom dokazala, da je to mogoče. »Meni je veliko lažje odločati, če sva pri tem dva. Seveda prihaja tudi do situacij, da ima vsak svojo zamisel, vendar z dogovorom najdemo skupno pot,« pravi Peter Tibaut. »Ni vedno lahko in potrebni so kompromisi, toda pomembno je, da se oba zavedava, da vlaganja prinašajo uspehe,« k temu dodaja Anton Cigan.

Prva odločilna poteza 

Že leta 2011, torej kmalu po ustanovitvi podjetja, sta potegnila prvo odločilno poslovno potezo. Podjetje je kupilo prvi laserski stroj, kar je bila glede na takratni obseg poslovanja velika finančna naložba. Pridobitev je bila prelomna za konkurenčnost podjetja, saj je to lahko ponudilo storitve in izdelke, kot so jih kupci potrebovali.
Zadnja izjemno pomembna pridobitev je nov poslovni objekt, namenjen suhoprašnemu barvanju, ki so ga lani dali v uporabo v obrtni coni Ogradi v Črenšovcih. Skupaj s posodobitvijo strojnega parka je bila naložba vredna več kot 1,5 milijona evrov.

kit-žižki
Jure Kljajić
Poslovno leto 2023 se bo kljub splošnemu zaostrovanju pogojev poslovanja za podjetje KIT Žižki izteklo zelo uspešno, tako finančno kot po obsegu poslovanja in sodelovanja s poslovnimi partnerji, tako dobavitelji kot kupci.


Izvedbo so načrtovali že za leto 2018, vendar so zaradi birokratskih postopkov dovoljenje za gradnjo pridobivali kar dve leti. Dobili so ga dva tedna pred izbruhom epidemije covida-19, kar je gradnjo zamaknilo za eno leto. Ta se je začela v času najvišjih cen v gradbeništvu. »To je pomenilo tveganje, vendar smo ga sprejeli, ker smo vedeli, da nimamo druge možnosti, če želimo delati kakovostno in prispevati k bolj zdravemu in varnemu delovnemu okolju za zaposlene ter k varovanju okolja na splošno,« poudarja Anton Cigan.

S to naložbo kot z večino do sedaj so torej stremeli k temu, da bodo od tega imeli korist vsi, tako delavci z boljšimi razmerami za delo kot podjetje zaradi poslovnih učinkov. »Sam rad povem, da smo nov stroj kupili zato, da bo delavec lažje delal, da bo delo opravljeno hitreje in bolj kakovostno, da bo torej s tem vsak nekaj pridobil,« tudi poudari Cigan.

kit-žižki
Jure Kljajić
KIT Žižki

Uspešno poslovanje, jasna vizija

Poslovno leto 2023 se bo kljub splošnemu zaostrovanju pogojev poslovanja za podjetje KIT Žižki izteklo zelo uspešno, tako finančno kot po obsegu poslovanja in sodelovanja s poslovnimi partnerji, tako dobavitelji kot kupci. »Upamo, da bomo zdajšnjo raven uspeli ohraniti tudi v prihodnje. Se pa zavedamo, da se razmere lahko bistveno spremenijo čez noč. Tega ni mogoče predvideti, kar nam je pokazala tudi nedavna epidemija z vsemi posledicami,« je realen Anton Cigan.

Na novico, da so prejemnik prestižnega priznanja obrtnik leta, so se s čestitkami odzvali tudi številni poslovni partnerji, pove Peter Tibaut, med njimi so tudi ugledna imena velikih in mednarodno priznanih slovenskih podjetij. S prejetim priznanjem se je v očeh vseh dvignil ugled podjetja, se strinjata družbenika, je pa tudi sporočilo zdajšnjim in novim poslovnim partnerjem, da je podjetje vredno zaupanja.

V katero smer bo tekel njegov razvoj? »Večkrat se pogovarjamo o tem, kako daleč bomo še rasli,« odgovarja Peter Tibaut, kajti vedno večja naročila jih potiskajo v smer povečanega obsega poslovanja, s tem pa tudi dodatnega zaposlovanja.


»Mislim, da naš cilj ne more biti samo rast zaposlenih,« pa razmišlja Anton Cigan, »ampak ohranjanje kakovosti in obstoječih kupcev ter pridobivanje novih.« Prav tako jim je cilj graditi prepoznavnost podjetja tako v Sloveniji kot širše in ne nazadnje doprinesti k razvoju lokalne skupnosti, tako s svojim delovanjem kot z donacijami. Podjetje KIT Žižki po svojih močeh podpira vsa društva v Občini Črenšovci, saj jim, kot pravi Anton Cigan, prisotnost in sodelovanje v lokalni skupnosti veliko pomenita. Glede prihodnosti podjetja pa si tudi osebno želi, da bi po svoji skorajšnji upokojitvi naloge v podjetju predal sinu Vitu, ki že zdaj skrbi za finance ter je tudi veliko pripomogel k uspehu podjetja.

V krogu odličnih tudi Franc Maučec

Med štirimi nominiranci za obrtnika leta 2023 je bil tudi Franc Maučec, Steklarstvo Frama, d. o. o., iz Beltinec. Maučec je mojster stavbni steklar, ki je svojo obrtniško pot začel leta 2005 kot samostojni podjetnik na temeljih družinske tradicije. Pred njim se je s steklarstvom ukvarjal njegov oče Franc starejši.

Danes se Steklarstvo Frama ukvarja s stavbnimi zasteklitvami, zasteklitvami balkonov, vetrolovov in zimskih vrtov, izdelavo varnostnih in lepljenih stekel za ograje, kabine za prhanje, drsna vrata in predelne stene, poleg tega pa izdelujejo in montirajo izolacijsko steklo ter vse vrste ogledal in predelnih sten iz jedkanega stekla in še mnogo drugega.

V podjetju je 14 zaposlenih, vsako leto pa del sredstev namenijo za investicije ter posodabljanje in širitev svoje ponudbe. Pred petimi leti so se tako odločili za razširitev steklarske delavnice, ki so jo opremili s sodobnimi stroji in napravami, s čimer so dosegli zmanjšanje stroškov energije, vpliva na okolje, skrajšali so proizvodne procese in povečali obseg proizvodnje. Zadovoljstvo strank, večinoma gre za domače in avstrijske, postavljajo v ospredje svojega dela, zato jim je osnovno vodilo kakovostno delo in dobra komunikacija. 

kit-žižki peter-tibaut anton-cigan obrtnika-leta