vestnik

Anželj: Dva podžupana bom imenoval le ob obstoju dejanskih potreb

Rok Šavel, 14. 12. 2022
Jure Kljajić
Novoizvoljeni soboški župan Damjan Anželj ne želi imenovati dveh podžupanov, če bo eden od njiju podžupan zgolj na papirju.
Aktualno

V četrtek, 22. decembra, se bo konstituiral mestni svet soboške občine. Nov župan Damjan Anželj ter mestni svetniki bodo tako začeli z delom v novem mandatu.

V edini mestni občini v regiji  je novoizvoljeni župan Damjan Anželj izrazil željo po sestavi razvojne koalicije in poenotenju mestnega sveta pri ključnih projektih glede infrastrukture in gospodarskega razvoja, prioritetno pa se bo lotil blaženja posledic draginjske krize za občane. Napovedal je, da bo k pogovorom, v skladu z izraženo željo po sodelovanju za razvoj in kakovostno sobivanje, povabil vse, tudi svetniško skupino SDS, ki po novem šteje šest članov, če se bodo v stranki njegovega protikandidata sploh želeli pogovarjati. Vseeno se zdi malo verjetno, da bi prišlo do tesnejšega sodelovanja med strankama SD in SDS, pa ne zaradi novoizvoljenega župana, ki prevzema vodenje najpomembnejše občine v regiji brez lastne politične prtljage in s tem vendarle prinaša neko svežino, ampak interesov in vpliva drugih. V to ne verjame niti njegov protikandidat v drugem krogu Andrej Mešič, ki bo v mestnem svetu ponovno član svetniške skupine SDS, saj meni, da bodo v SD verjetno oblikovali koalicijo s Svobodo, o kateri sicer govori z izbranimi besedami, saj naj bi, kot je dejal, novoizvoljeni svetniki na njihovi listi ravno tako izrazili željo po drugačni politiki. Zdi se mu tudi dobro, da oblast v mestni občini ne bo več popolnoma v rokah ene stranke. Svoboda je namreč z osmimi svetniki enakovredna politična sila SD v 26-članskem mestnem svetu, zato bo v novem mandatu vladanje toliko bolj podvrženo kompromisom.

murska-sobota, lokalne-volitve-2022
Jure Zauneker
Mitja Horvat naj bi bil vodja svetniške skupine Svoboda, ki bo v mestnem svetu s svetniško skupino SD predstavljala najmočnejšo politično silo.

Komu se nasmiha podžupansko mesto?



Na presenečenje vseh so v Svobodi v drugem krogu zavzeli nevtralno držo, a vse kaže, da bo zdaj do sodelovanja vendarle prišlo. To je nakazal tudi njihov županski kandidat Mitja Horvat, ki je obstal v prvem krogu, s tem ko se je pojavil v soboškem lokalu, kjer je Anželj slavil svojo zmago. Horvat, dolgoletni direktor soboškega BTC, ki bo ravno tako sedel v mestnem svetu, nam je potrdil, da si obetajo koalicijsko sodelovanje z novoizvoljenim županom in pričakujejo dogovor. Kot je še dodal, bodo neke zahteve seveda imeli, pričakujejo pa tudi, da jim bo dodeljeno vsaj eno podžupansko mesto. Neuradno naj bi bilo govora, da bi bil Horvat vodja svetniške skupine Svoboda, podžupansko mesto pa bi pripadlo Juretu Langu, a v javnosti kroži več imen, saj naj bi si podžupanskega mesta želela tudi Nives Cajnko, ki je v prejšnjem mandatu bila članica svetniške skupine SD. Podžupana sicer imenuje župan in ne mestni svet, zato njegovo imenovanje ni predmet seje mestnega sveta. Za pričakovati je, da bo eno podžupansko mesto pripadlo tudi SD-ju. Med favoriti se omenja Timija Gomboca in Bernardko Ružič, ki je to funkcijo opravljala po odhodu Aleksandra Jevška v vlado, ko je ta za podžupana v opravljanju funkcije župana do konca mandata pooblastil Zorana Hoblaja.

mešič, anželj, damjan-anželj, andrej-mešič, soočenje, večer, lovenjakov-dvor
Jure Kljajić
Andrej Mešič nam je potrdil, da ga je Anželj povabil na pogovor, do katerega naj bi prišlo konec tega tedna.


Tudi Mešič dočakal klic


Še ta teden se bo Anželj sestal s Svobodo in z SDS. Da se bodo usedli, nam je potrdil tudi Mešič. Imen in podrobnih načrtov nov soboški župan seveda še ne razkriva, saj bi to bilo, kot nam je povedal, preuranjeno, se bodo pa do prve seje dogovorili za sestavo Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki ima predsednika in osem članov. "Z ostalimi svetniškimi skupinami se bom sestal po prevzemu mandata, ko se bomo dogovorili o imenih v vseh odborih in delovnih telesih, po novem letu pa bom sklical spoznavni sestanek z direktorji javnih zavodov in podjetij. Izvajal bom torej aktivnosti, ki sem jih napovedoval v kampanji, ko sem poudarjal, da ne bom izključevalen," je povedal Anželj in potrdil, da bo imenoval največ dva podžupana. Enega zagotovo, dva pa le ob podlagi dejanskih potreb, saj kot poudarja, nima smisla, da bi bil en podžupan zgolj na papirju, poleg tega bi to bilo po njegovih besedah tudi neodgovorno do davkoplačevalskega denarja. Po prvi seji želi s svetniškimi skupinami doreči ključne projekte, za katere si prizadevajo, da bi jih v novem mandatu uresničili in verjame, da bo mnogo takšnih, ki se med seboj prekrivajo. Če bo podžupana imenoval že po prvi seji, ko bodo uradno potrjeni mandati, Anželj še ne želi razkriti.

damjan-anželj mestna-občina-murska-sobota prva-seja podžupan koalicija