vestnik

Anželj in Virag z vodstvom soboške knjižnice: "Ni razlogov za zaskrbljenost uporabnikov knjižničnih storitev"

Rok Šavel, 7. 2. 2023
MOMS
Sporočilo mestne občine je mogoče razumeti tudi kot obrambo vodstva soboške knjižnice ob zadnjem dogajanju s kolektivnim odstopom strokovnega sveta.
Aktualno

Po kolektivnem odstopu članov strokovnega sveta Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (Pišk) sta župana občin ustanoviteljic opravila razgovor z vodstvom Pišk.

Prvi smo poročali, da je Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota (Pišk) čez noč ostala brez enega izmed obveznih organov, saj so člani strokovnega sveta zaradi nezadovoljstva kolektivno odstopili. Vodstvu knjižnice so očitali ignoranco in pomanjkanje komunikacije, problematiko pa je na zadnji seji mestnega sveta odprl tudi mestni svetnik Anton Slavic, ki je od soboškega župana Damjana Anželja zahteval reakcijo. Danes je tudi prišlo do sestanka Anželja in beltinskega kolega Marka Viraga, torej županov obeh občin ustanoviteljic javnega zavoda, z predsednikom sveta knjižnice Markom Polanščkom in direktorico Klaudijo Šek Škafar. Kot so sporočili iz soboške občine, sta obe občini vodstvu javnega zavoda naložili čim prejšnjo izvedbo postopka za imenovanjih novih članov strokovnega sveta.

PREBERITE ŠE:

Zapletom v osrednji regijski knjižnici ni videti konca: Članom strokovnega sveta prekipelo, zato so skupinsko odstopili


O vlogi (in pomenu) strokovnega sveta


Ob tem so poudarili, da strokovni svet knjižnice ni organ upravljanja, niti vodenja javnega zavoda, ampak se njegove pristojnosti, določene z ustanovitvenim aktom, nanašajo predvsem na spremljanje in ocenjevanje delovanja knjižnice ter politike ustanoviteljic ter pogodbenih partnerjev, ugotavljanje ustreznosti strateškega načrta in programa dela glede na namen delovanja knjižnice, obravnavo vprašanj s področja strokovnega dela, podajo mnenj, predlogov in pobud za reševanje vprašanj direktorju javnega zavoda. "Osnovna funkcija strokovnega sveta je torej pretežno posvetovalne narave na strokovni ravni, ki se nanaša na delovanje knjižnice. Zakonitost dela in poslovanja knjižnice ter potrjevanje letnih poročil, podaja soglasij k strateškemu načrtu in letnemu programu dela, finančnemu načrtu, kadrovskemu načrtu pa je pristojnost, ki jo ima samo Svet knjižnice in ne strokovni svet," so poudarili v mestni občini in dodali, da sta se župana strinjala, da se čim prej ponovno konstituira strokovni svet, pristojnosti obeh organov, tako strokovnega sveta kot sveta knjižnice pa naj se v prihodnje izvajajo na način, kot je to določeno v ustanovitvenem aktu ter z medsebojnim dialogom in razumevanjem razmer in danosti, s katerimi knjižnica izvaja svojo dejavnost. Anželj in Virag sta tudi pozvala vse organe knjižnice, da si v bodoče še bolj prizadevajo za pozitivno, konstruktivno in spoštljivo medsebojno komunikacijo, s katero je možno okrepiti tako zaupanje uporabnikov, kakor tudi izboljšati delovno klimo v kolektivu.

Ustanoviteljici v bran vodstvu knjižnice

Kaj pa so povedali na očitke odstopljenih članov strokovnega sveta, predvsem predsednice Jolande Lazar? "Prisotni so se strinjali, da kljub pomislekom članov dosedanjega strokovnega sveta glede delovanja knjižnice, ki so privedli do njihovega skupnega odstopa, ni nobenih dejanskih ali utemeljenih razlogov za zaskrbljenost uporabnikov knjižničnih storitev, saj knjižnica posluje dobro, poslovanje je finančno stabilno, vse storitve uporabnikom pa se izvajajo tekoče in zanesljivo. Kljub težavam s cenami energentov, s katerimi se soočajo vsi javni zavodi, ostaja poslovanje knjižnice v finančnih okvirih, ki jih omogočata obe ustanoviteljici in vse ostale občine pogodbenice. Po konstituiranju novega strokovnega sveta župana občin ustanoviteljic pričakujeta konstruktivno sodelovanje vseh članov in članic tega sveta s Svetom knjižnice ter z direktorico knjižnice, kar bo tudi v največjo korist vseh uporabnikov in zaposlenih knjižnice," so sporočili iz mestne občine in se tako jasno postavili na stran vodstva knjižnice.

mestna-občina-murska-sobota pokrajinska-in-študijska-knjižnica-murska-sobota klaudija-šek-škafar marko-polanšček strokovni-svet damjan-anželj marko-virag razgovor