vestnik

AP Murska Sobota še naprej brez konkurence za prevoze v soboški občini

Rok Šavel, 4. 8. 2022
Nataša Juhnov
Sobočanec bo očitno tudi v naslednjih štirih letih opravljal mestni prevoz, a za nekoliko višjo ceno za proračun mestne občine.
Aktualno

Soboški prevoznik je edini oddal ponudbo za opravljanje mestnega prevoza potnikov v naslednjih štirih letih.

Dosedanji izvajalec mestnega prevoza, družba Avtobusni promet Murska Sobota, je edini prijavitelj na razpis Mestne občine Murska Sobota, ki išče izvajalca mestnega prevoza potnikov za obdobje 48 mesecev. Kot je razvidno s ponudbe, je domači prevoznik ponudil opravljanje mestnega prevoza za eno leto po ceni 195.817,80 evrov (z DDV) oziroma 783.271,20 evrov z davkom za štiriletno razpisno obdobje. AP Murska Sobota, ki je tudi lastnik soboške avtobusne postaje, je v iztekajočem se obdobju opravljal prevoze z mestnim avtobusom Sobočanec na dveh linijah, in sicer za slabih 161 tisočakov na letni ravni, kar na štiri leta znese dobrih 643 tisočakov s vključenimi sobotnimi prevozi. Po podpisu pogodbe z mestno občino bo tako v naslednjih šitirih letih dražji za 140 tisočakov.


Bodo na koncu ohranili tudi "glavno koncesijo" ?


AP Murska Sobota sicer zadnje mesece bije hud boj za koncesijo za linijske prevoze v Pomurju, ki predstavlja dobršen del prihodkov podjetja. Po odločitvi ministrstva za infrastrukturo, da koncesijo dobi kranjska Arriva, so namreč sledili očitki AP Murska Sobota o "dampinški in predatorski ceni" Arrive ter številne pritožbe. Nedavno je državna revizijska komisija ugodila pritožbi računskega sodišča in varuha konkurence, kar pomeni, da sta zahtevka za revizijo sedaj znova pri ministrstvu za infrastrukturo, ki ju bo moralo vsebinsko obravnavati. Ravno tako revizijska komisija še ni odločila o zahtevku AP Murska Sobota, zato končna odločitev o pomurskem koncesionarju še zdaleč ni znana, saj lahko pride tudi do razveljavitve izbora.

Do tega je pred dnevi prišlo za obalno-kraško območje, kjer je ministrstvo za koncesionarja izbralo družbo Arriva Dolenjska in Primorska (del skupine Arriva), po zahtevku za revizijo družbe Nomago, ki se je ravno tako potegovala za to območje, pa je tako državna revizijska komisija odločitev ministrstva razveljavila. Ministrstvo bo torej moralo znova iskati koncesionarja za to območje. Do zapletov je prišlo tudi v osrednjeslovenski regiji, kjer je Arriva sodelovala z Ljubljanskim potniškim prometom, ki je v lasti ljubljanske občine, zato je bila skupna ponudba nedopustna. 

ap-murska-sobota avtobusni-promet-murska-sobota mestni-prevozi javni-razpis mestna-občina-murska-sobota koncesija Sobočanec
Kaj zdaj berejo drugi