vestnik

Apartma so preuredili za potrebe invalidnih oseb

Damjana Nemeš, 14. 9. 2022
Zveza Sonček
V apartmaju je lahko naenkrat nastanjenih pet oseb. Foto Zveza Sonček
Aktualno

Z oporoko jim ga je v Termah Vivat zapustila Vera Trojanšek – Razpisani termini za počitnice so se hitro zapolnili.

Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije Sonček (Zveza Sonček) je od letos lastnica apartmaja v Termah Vivat v Moravskih Toplicah. V oporoki jim ga je zapustila njegova predhodna lastnica Vera Trojanšek, v skladu z delovanjem Zveze Sonček pa je namenjen osebam z invalidnostjo, zaposlenim, ki delajo z njimi, in članom vseh društev, vključenih v zvezo. Apartma v velikosti 47 kvadratnih metrov je bil v zadnjega pol leta preurejen in prilagojen osebam na invalidskem vozičku, omogoča pa nastanitev petih oseb. V njem so spalnica s štirimi ležišči, od tega je en pograd, dnevni prostor z dodatnim ležiščem, manjša kuhinja, preurejena kopalnica in terasa. »Za preureditev apartmaja je na terenu skrbel naš upokojeni sodelavec in član izvršnega odbora Zveze Sonček Janko Rešeta, preureditev pa je krila zveza oziroma smo za to porabili denarna sredstva, ki nam jih je zapustila gospa Trojanšek,« so za Vestnik pojasnili pri zvezi.
Preureditev apartmaja je zajemala popolno rekonstrukcijo kopalnice, zamenjavo vseh notranjih vrat, ki so bila preozka, zamenjavo steklenega prehoda na teraso z novimi drsnimi vrati brez praga, manjša strojna in elektro inštalacijska dela, lakiranje parketov in pleskanje. Prenova je stala dvanajst tisoč evrov, za vse po meri izdelano pohištvo ter preostalo opremo je zveza odštela nekaj več kot šestnajst tisoč evrov.

zveza-sonček, sončkov-apartma, terme-vivat
Center Sonček Murska Sobota
Apartma Zveze Sonček v Termah Vivat si so med prvimi ogledali uporabniki varstveno-delovnega centra Sonček Murska Sobota. Foto Center Sonček Murska Sobota



Na voljo bo vse leto


Apartma v Moravskih Toplicah je prvi tovrstni objekt Zveze Sonček v Pomurju, gostje pa lahko uporabljajo tudi bazene Term Vivat, saj jim je zveza to omogočila z nakupom letnih vstopnic. Zveza poletne programe, kamor sodijo obnovitvene rehabilitacije, zdravstveno-terapevtske kolonije in počitnice za otroke in odrasle, še naprej izvaja v centru Sonček Elerji in centru Sonček Vrtiče. 
Sončkov apartma v Moravskih Toplicah gostje lahko uporabljajo že od od 2. julija, za bivanje v njem se je treba prijaviti na razpis, ki ga je objavila zveza. »Razpisi se bodo objavljali ciklično na štiri mesece, apartma bo tako na voljo vse leto. V primeru nezasedenih oziroma prostih terminov bomo ponudili proste termine po pravilu prve prijave, za nezapolnjene termine pa bo apartma mogoče koristiti tudi za krajši čas in ne nujno za teden dni. V primeru nezasedenosti se lahko proste kapacitete oddajo tudi zunanjim najemnikom.«


Gostje, ki so doslej bivali v apartmaju, so bili sodelavci zveze in člani regijskih društev z različnih koncev Slovenije. Zveza združuje petnajst regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, Športno društvo cerebralne paralize Sonček in Sončkov klub, skupno pa je v društva včlanjenih približno štiri tisoč oseb. To so osebe s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, ki so tudi uporabniki Sončkovih storitev, njihovi svojci in strokovni sodelavci, teh je v zvezi, njenih invalidskih podjetjih in v nekaterih regijskih društvih Sonček zaposlenih več kot petsto, 25 je tudi upokojenih sodelavcev zveze.

apartma moravske-toplica sonček