vestnik

Apaški šolarji gostovali v Nemčiji

Vestnik.si, 4. 3. 2023
Arhiv šole
OŠ Apače v Nemčiji.
Aktualno

Učenci in učitelji Osnovne šole (OŠ) Apače so obiskali vse države in šole, ki z njimi sodelujejo v projektu Ustvarimo spodbudno učno okolje. Ta poteka v okviru programa Erasmus+, poteka že tretje leto in ga koordinira Renata Jakič.

Apaški učenci so bili v preteklosti na Portugalskem, v Grčiji, na Madžarskem in v Litvi, nedavno pa še v Nemčiji. V mesto Herborn, ki leži ob reki Dill v deželi Hessen so se odpravili trije učenci in tri učiteljice. Gostovali so na šoli Comenius-Schule Herborn, tema mobilnosti pa je bila 'potrebujemo več kot tablo in kredo'. S sprejemom gostiteljev so bili več kot zadovoljni, bivali pa so pri družinah njihovih nemških vrstnikov. "Šola je velika in lepo urejena, vse pa nas je prevzela IKT in druga oprema, na primer veliki monitorji namesto klasičnih tabel, snemalni studio za šolski radio, 3D tiskalniki,... in z vsem tem znajo učenci odlično rokovati. Učenci so prijazni in odprti, iskali so priložnosti za stik z nami, nas povprašali, od kod prihajamo, kako se pri njih počutimo, ali morda potrebujemo pomoč," so opisali udeleženci iz OŠ Apače in dodali, da je bil popoldan čas za ogled mesta in sprejem v mesti hiši. 

oš-apače, nemčija, mobilnost, erasmus
Arhiv šole
OŠ Apače v Nemčiji.

V naslednjih dneh so spoznavali utrip kraja, šole. Ob dopoldnevih so sodelovali pri pouku, različnih dejavnostih in se družili. Nekaj čisto novega za učence je bilo snemanje oddaje za šolski radio v snemalnem studiu, snemanje okolice šole z dronom, programiranja z Lego Mindstorms, načrtovanje izdelka in 3D tiskanje, snemanja fitnes videa. Obiskali so tudi mesto Wetzlar, kjer so si ogledali muzej fotografskih aparatov Leica in razstavo nagrajenih fotografij. Učenci so tam lahko preizkušali različne možnosti fotografiranja in ustvarjanja s fotografijo in fotografskim aparatom. 

oš-apače, nemčija, mobilnost, erasmus
Arhiv šole
OŠ Apače v Nemčiji.

Zadnji dan mobilnosti je bil namenjen izmenjavi misli, o tem, kaj je mlade najbolj prepričalo. "Vsekakor bo na šoli gostiteljici ostala naša sled, saj smo vsi udeleženci poskrbeli za poslikavo keramičnih ploščic, ki bodo krasile del šolskega zidu. To bo trajen spomin na našo mobilnost," je izpostavila Suzana Lebar. Tudi ob povratku so razmišljali o novih izkušnjah, znanju, prijateljstvih. "Srečni smo, da nam je bila dana možnost sodelovanja v projektu in s tem druženja in učenja s predstavniki iz petih evropskih držav, kar bo vsem udeležencem ostalo v spominu za vse življenje."

oš-apače, nemčija, mobilnost, erasmus
Arhiv šole
OŠ Apače v Nemčiji.

oš-apače, nemčija, mobilnost, erasmus
Arhiv šole
OŠ Apače v Nemčiji.

Zadnja izmenjava bo potekala maja v Apačah, kjer se že veselijo obiska prijateljev iz Litve, Madžarske, Portugalske, Grčije in Nemčije, ter se nanj tudi že pripravljajo. 

oš-apače erasmus+ mobilnost nemčija