vestnik

Arso opozarja na nevarnost poplav v Pomurju

Vestnik.si, 13. 5. 2023
Nataša Juhnov
Reka Mura se bo predvidoma razlivala znotraj proti poplavnih nasipov.
Aktualno

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala opozorilo za možno poplavljanje rek v vzhodni Sloveniji.

Reke v Podravju, Pomurju in Posotelju bodo v nedeljo dopoldan hitro naraščale in se sredi dneva pričele razlivati ob strugah, opozarja Arso. Posamezne med njimi lahko v popoldanskem in večernem času poplavijo na območju pogostih poplav. Reka Mura se bo predvidoma razlivala znotraj protipoplavnih nasipov. Popoldan so možna razlivanja manjših rek tudi v osrednji in južni Sloveniji, v noči na ponedeljek se bo pričela razlivati tudi Krka. V nedeljo čez dan lahko na več mestih pride do zastajanja in poplavljanja padavinske vode.

reka mura opozorilo
Arso
Opozorilo za nedeljo, 14.5.2023

Kaj pomeni rumena stopnja nevarnosti?

Razlivanje - pretok ali vodostaj presega vrednost, pri kateri se pričnejo razlivanja v bližnji ali širši okolici vodomerne postaje. Hidrološke razmere so potencialno nevarne. Nastopijo lokalno omejene težave. Potrebna je povečana pozornost ljudi pri gibanju in dejavnostih v obrečnem prostoru.

Vremenska napoved Arsa kaže, da bo ponoči pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Jutranje temperature bodo od 6 do 12 stopinj Celzija. V nedeljo bo oblačno in deževno. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem dopoldne šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem do 18 stopinj Celzija. V ponedeljek se bo čez dan delno razjasnilo, nastale bodo posamezne plohe. Nekoliko topleje bo. V torek kaže na oblačno in deževno vreme. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, še napovedujejo na Arsu.

arso opozorilo poplave razlivanje-rek reka-mura